View Single Post
Eski 14-10-2018, 15:22   #59
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dionysos86 Mesajı Göster
Kendimden örnek vereyim mesela Ankara'dan katılım sağlıyorum fakat yolladığım tohum Manisa'dan almış olduğum o bölgenin yerel bir tohumu bu hususta karışıklık çıkmaması için 25 bitki tohumu talep etmiştim ve şimdi bunları tek tek hangi yörenin yerel tohumu olduğunu kayıt etmem gerekir.Yanlış anlamayın lütfen fakat Atalık tohumda olsa hangi yöreden olduğunu bilmeliyiz ve kayıt altına almalıyız. Hem paylaşırken hem de tohum alırken bu bilgileri kayıt altına almalıyız diye düşünüyorum.

Venus_V3_5580 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Normalde kendi yetiştirmediğiniz bir sebzenin tohumunu etkinlikte paylaşmamalısınız. En az bir dönem kendi şartlarınızda yetiştirdikten sonra paylaşmalısınız. Paylaşacağınız tohum Manisaya özel bir tohum ise katalogda belirtmeniz gerekiyor.



Örnek olsun diye kataloglardan rastgele bir tohum seçtim:
"

Boşnak biberi
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek Yıllık
Tohum Türü: Biber (Capsicum annuum)
Tohum çeşit adı: Boşnak Biberi
Tohum kaç yıldır sizdedir: 3.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
Tohumun kökeni: Balkanlar
Tohumun geldiği yer: Muda (bahcedenn)
Kullanılan gübreler: Kısmen yanmış hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar: -
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: -
Hasat yıl ve ayı: 2018 Eylül
Bitki tipi ve gelişim durumu:Meyveleri yukarı bakan, verimli bir çeşit.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Açık sarı renkli, etli, orta acılıkta meyveleri var.
"


Bu tohumun kökeni balkanlar. İstanbulda yetiştirilmiş ve 2014 yılında tohumu paylaşılmış. Tohum, 2015 yılında Afyona gitmiş ve yıl sonunda Afyonda yetiştirilmiş bitkiden alınan tohumlar paylaşılmış. Oradan tekrar İstanbula gelmiş ve peş peşe üç yıl yetiştirildikten sonra bu yıl yine paylaşılıyor.



Meraklısı hangi şartlarda, ne menem bir bahçede yetiştirildiğini de az bir çaba sarfederek katalog dışı bilgilerden izleyebilir. Bir çok yetiştirici bahçeleri için açtığı sayfalarda genellikle paylaşacakları tohumlara ait bitkiler hakkında bilgi paylaşmışlar. Bunun da yetmediği ya da eksik olduğu durumlarda doğrudan yetiştirici ile irtibat kurulabilir.


Bazı tohum takas vb. organizasyonlarda talep sahiplerine tohum gönderilirken hangi bölgeden gönderildiği belirtiliyormuş(!). Fakat kimin, hangi şartlarda yetiştirdiği asla söylenmiyor. Bu şekilde tohumu yetiştiren ile alan arasındaki bağlantı kesilmiş olunuyor (aynı kabzımal sistemi gibi


Bizde öyle değil. Tohum takip edilebiliyor, yetiştiriciyle doğrudan irtibat kurulabiliyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön