Konu: Atilgan
View Single Post
Eski 11-10-2018, 21:00   #9
Atilgan
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 522
Kırmızı Malabar Ispanağı

Name:  20181010_185129-1230x1527.jpg
Views: 1984
Size:  75.3 KB



Bitki türü: Sebze

Bitki ömrü: Tek yıllık. Subtropikal iklimlerde çok yıllık

Tohum Türü: Red Malabar Spinach - Malabar Ispanağı, Basella rubra

Tohum çeşit adı: Red Malabar Spinach - Kırmızı Malabar Ispanağı

Tohum kaç yıldır sizdedir: 1. yıl

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Hacılar, Ankara

Tohumun kökeni: Güneydoğu Asya

Tohumun geldiği yer: Sayın Bahcedenn

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sayın Bahcedenn

Dağıtılacak tohumun saflığı: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için izolasyon uygulamasına gerek kalmadı.

Kullanılan gübreler: Yanmış hayvan gübresi.

Kullanılan ilaçlar: Yok

Hasat yıl ve ayı: 2018 Ekim

Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay

Hasat süresi: Orta

Büyüme alışkanlığı: Sarmaşık.


Bitki tipi ve gelişim durumu: (Sayın Bahcedenn den alınmıştır) Tohumları 2-3 haftada çimlenen bitkiyi sırığa almakta fayda vardır. Sarmaşık şeklinde büyüyor. Sırığın sağlam olması gerekiyor. Çünkü bitki geliştikçe ağırlaşıyor. Tohumlarını oluşturduğu sülükleri ulaşabildiği her yere sarılıyor. Bu ıspanak baharda ekiliyor. Kışın yetiştirilmiyor. Havaların ısınması ile bitkinin gelişimi hızlanıyor. Sıcaklık 25 dereceyi bulduğunda da hızla büyümeye başlıyor. Toprağı daima nemli tutmalı ve sıcaklıklara bağlı olarak düzenli bir şekilde sulanmalıdır.

Çiçeklenince çok hoş gözüküyor. Kırmızı filizlerinin rengi ile bariz şekilde yeşilinden ayrılır. Kırmızımsı etli parlak yapraklarının arasında pembemsi çiçekleri ise zamanla siyah renkli tohumlara dönüşür.

Bu Asya bitkisinin kırmızımsı filizleri ve etli sulu yaprakları salatalarda, çorbalarda ve kızartmalarda kullanılabilir. Bamyayı sevmeyenlere etli ve sulu yapraklarından dolayı bu bitkiyi çiğ olarak tüketmemelerini tavsiye ediyorum. Cacığın içerisine salatalık yerine ya da beraber ve gözlemeler için iç malzeme olarak da kullanabilirsiniz. Yalnız makarnanın üzerine mantarlı sos olarak olağanüstü bir lezzet katmaktadır. Aslında çok yıllık bir bitki olan Malabar Ispanağı ülkemizde tek yıllık olarak yetiştirilebilmektedir.

Sarmaşık Ispanak, Tırmanan Ispanak, Sürünen Ispanak, Buffalo Ispanak ve Ceylon Ispanak olarak da bilinen bu bitkiyi bahçenizde ya da balkonunuzda kolayca yetiştirebilirsiniz.


Not: Biz pazı ile birlikte bulgurlu zeytinyağlı yemeğini yaptık ve çok sevdik. Yaprakları taze iken tüketmek gerekiyor. Tavuklar da yapraklarını severek yiyor. Çimlenme yüzdesi yüksek kaliteli tohum elde edebilmek için 4-5 ay gerekiyor. Ankara gibi iklimi kısa olan bölgelerde tohum alabilmek için iç mekanda fide yapılıp sonra kalıcı yerine ekilmesi gerekiyor. Çiçek açmadan önceki resimleri çekmeyi unutmuşum. Sayın Bahcedenn in paylaşım sayfasında bolca resim mevcut.

Name:  20181010_150343-1470x3024.jpg
Views: 2016
Size:  84.0 KB

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön