View Single Post
Eski 08-10-2018, 12:44   #1
kadiray27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2009
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 374
Teras için saksı fikri

Öncelikle bütün arkadaşlarıma merhaba demek istiyorum.

Uzun zamandır forma üyeyim arada girip bakınıyorum ama pek yazamıyorum. Balkon Bahçeciliğine 2009 yılında başlamıştım. Bitkilerle uğraşmak hoşuma gittiği için gittim apartman dubleksi bir ev aldım. 80 m² terasım var. Şu anda 150-200 saksı arası saksım var bir kısmı büyük 5 numara denilen 50 cm 50 cm ebatları civarında saksılar. bir kısmını da 5 kg - 10 kg yoğurt kovalarından oluşturdum. benim sorunum burada başlıyor. hem terası düzeltmek istiyorum hemde bu saksılarda pek randıman alamıyorum.

5-10 kg saksılarda süs biberi red robin ve biber türleri yetiştirirken.

5 numara saksıalrda gül, asma, gojiberry pepino kamkat limon portakal dut incir kayısı nar ve ahududu ve zeytin ve bir çok park bitkisi yetiştirmeye çalışıyorum.

Malum yeterince derinlik elde edemediğim için bitkilerin kök salınımı yeteli olmadığı için tam bir verim alamıyorum.

Büyük ucuz yollu saksı arayışına girdim.

Plastik saksılar ebatları büyüdükçe hem fiyatları yükseliyor hemde dayınıklılık az oluyor.

Demirden yaptırayım dedim bu sefer paslanma sorunu var plastiğe göre daha maliyetli oluyor.

Paslanmaz demir olsun dedim. bu sefer 1 saksı 800 tl gibi bir maliyet çıkardı.

Ahşap dedim onunda güneş altında zaman içinde çürüme muhabbeti var.

En son fikir olarak aklıma ytongdan yan ve tabanı kullanayım etrafına köşebent ile paslanmaz demirden çerçeve dönüp içine yerleştireyim dedim. bu sefer ytong malzemesi 30-40 tl tutmasına karşın demir 400 tl maliyet çıkardı.

Tuğladan kenarlara duvar örüp içini doldurma fikrinide düşündüm ama alta ve duvarlara su geçmesi meselesi benim icin büyük sorun olur.

Dedim ki tamamı ytong olsun bunları yapıştırıcı bir malzeme bulsam, dübellerle tuttursam, dışına da dış cephe kaplaması amerikan siding türevi ağaç desenli birşeyler vidalasam ahşap görünümü kazandırsam nasıl olur diye düşünüyorum. Hesabıma göre 1 metreye 50 cm genişlik 60 cm yükseklikte bir saksı ytong masrafı 30-35 tl dübel yapıştırma malzemesi ahşap desen eklersen birde altınada mobilya icin ayak alsam 2 tlden 50 tl geçmez diye bir hesap çıkardım.



Bana teras için yapabileceğim fikirlerinizi söylerseniz sevinirim.

Fikirleriniz için şimdiden herkesten Allah razı olsun.

kadiray27 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön