Bitki türü: meyve
Bitki ömrü: tek yıllık
Tohum Türü: karpuz
Tohum çeşit adı: sarı karpuz
Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 1 yıldır, ilk bu yıl üretim yaptım
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova/Altınova
Tohumun kökeni (size nereden geldi): Yunanistan (çekirdekleri arkadaşım verdi)
Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Yakınında "iri alaca" karpuz da yetiştirdim. Bu sebeple elde ettiğim tohumların saflığını garanti edemiyorum.
Tohumu ilk paylaşan: daha önce paylaşılıp paylaşılmadığını bilmiyorum
Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): sadece yanmış çiftlik gübresi
Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): kullanılmadı
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: bilmiyorum
Hasat yıl ve ayı: ekim-kasım
Bitki tipi ve gelişim durumu: yayılıcı, verimli
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: sarı renkli, sulu ve lezzetli, ufak çekirdekli, kalın kabuklu
Yetiştirme özellikleri: kolay gelişen
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mayıs-haziranda viyole, Haziran-temmuzda fide olarak toprağa
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): gerek yok
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Çiftlik gübresi yeterli olmasa da olur, su isteği fazla değil
İklim gereksinimleri: Yalova Altınova'da güzel gelişti. Sıcak iklimde daha iyi olacağını düşünüyorum.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Ekim-Kasımda tam olgunlaşınca alınır.
Şöyle faydaları varmış:
Yüzyıllar önce tüketilen sarı karpuzun unutulmaya yüz tutmuş o eşsiz lezzeti Burdur'da tekrardan yetiştirilmeye başlandı. Peki, sarı karpuzun faydaları nelerdir? İşte almak için sıraya girilen sarı karpuzun faydaları...
Yaz aylarında serinlemek için tüketilen kırmızı karpuzun aslında yüzyıllar önce Anadolu topraklarında sarısı da üretilirdi. Kelek gibi görünen bu karpuz çeşidi hem iyi bir lif kaynağıdır ve hem de birçok rahatsızlığa da iyi geldiği bilinir.
İşte sarı karpuzun o faydaları;
BÖBREK TAŞINI DÜŞÜRMEDE YARDIMCI OLUR
Aç karna tüketildiğinde sıvı oranı azalmış böbreklerin daha iyi çalışmasında yardımcı olur. Aynı zamanda idrar yoluyla ağrısız bir şekilde böbrekte oluşmuş kum ve taşın dökülmesini sağlar.
VÜCUDU MİKROPLARDAN ARINDIRIR
Vücutta dolaşan serbest radikaller; kan şekerinin oranını bozar. Aç karna tüketilen sarı karpuz bu radikallerin emilimini hızlandırarak kan şekerini dengede tutar.
VİTAMİN DEPOSU
Kalsiyum, potasyum, B ve C vitaminleri açısından oldukça zengin olan sarı kapuz, düşük kaloriye sahip olduğundan kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde yer almaya başladı.
BAĞIRSAK KANSERİNİ ÖNLER
İçerdiği lif ve posa yapısından kaynaklı bağırsak florasının sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Aynı zamanda kabukları ve çekirdeğinden yapılan çay da bağırsak kanserini önler. Kaynak:Sarı karpuz nedir ve faydaları nelerdir? - Sağlık Haberleri