Konu: Muda
View Single Post
Eski 05-10-2018, 22:01   #2
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Afyonkarahisar Tınaztepe domatesi

Afyonkarahisar Tınaztepe domatesi

Benim arkadaşın bahçesinden paylaştığım domateslerin tarihçesi biraz eski. Ancak kendileri bu yıl 4. nesil
Lise arkadaşım bu domates tohumlarını evlerinin çatısının yıkılmak üzere olması üzerine yapılan tamiratta çatıda bez içerisinde oldukça fazla domates tohumu bulmuş. Arkadaşım belki çıkar diye o tohumları ekmiş. İlk yıl 6 tane domates çıkmış. Benim ondan aldığım ve gönderdiğim domates tohumları ikinci yılında çıkan tohumlardanmış. 6 tane fideden çıkan domatesler hep kırmızı iken geçtiğimiz yıl pembe domatesler de çıkmış. Geçtiğimiz yıl en büyük domates 1392 gram olmuş. Bu yıl ben kendisinden yeniden tohum istedim. Sağolsun getirdi. Bahçesine gittim. Fotoğraflarını çektim.

Arkadaşın ninesi 1991 yılında 105 yaşında vefat etmiş. Kendisinin tahmini çatıya çıkıp tohum koyabilmesi için 60-65 yaşında olması gerekiyor diyor. Tohumlar o zamandan beri orada kalmış olabilir. Belki de daha önce konulmuştur. Bu da yaklaşık 40+25= 65 yılla tekabül ediyor. Bir tohum çok da olsa hava alan kumaş içerisinde çatının sıcağında bu kadar yıl sağlam olarak altı tek kalabilmiş.

Paylaşıma koyduğum domates tohumlarından halen bulunmakta. Ancak ben yerini de gördükten sonra bu yıl taze tohum alabilmek için kendisinden yeniden istedim. Sağolsun tohumluk için resimdeki kasada bulunan domatesleri getirdi. Bende onların tohumlarını aldım. Çok büyük olan domateslerden birleşik çiçekten meydana geldiği için sanırım çekirdek sayısı az oldu. Normal olanlar daha fazla tohum verdi. Tek dezavantajı domates ince kabuklu. Yemesi çok güzel. Ancak dayanımı bu nedenle az. Bir yere götürürseniz mümkün oldğunca tam olgunlaşmamış olanlardan tek sıra halinde birbirlerini sıkıştırmadan götürün. Çok sıkışırsanız araya gazete kağıdı koyup ikinci sıra yapabilirsiniz.

Bahçe güzel. Tınıaztepe' belediyesinin dışında. Temiz bir ortamda. Doğal olarak cıkan suyu havuzda toplayıp damlama sulama ile domatesleri suluyor. Çeşit oturak. Ancak benim gördüğüm oldukça fazla büyüyor. Dört, beş altı kol veriyor. Sırığa alınıp koltuk alma yapılırsa çok daha güzel domatesler vereceği kesin. Bu yıl iki ayrı bahçe yapmış.

• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates
• Tohum çeşit adı: Afyonkarahisar Tınaztepe yerli domates
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 65 yıllık tohumun 4. yılı
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
• Tohumun kökeni: Afyonkarahisar eski domates tohumları
• Tohumun geldiği yer: Arkadaşımdan

• Kullanılan gübreler: Yanmış hayvan gübresi
• Kullanılan ilaçlar: yok
• Hasat yıl ve ayı: 2018
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: yok Tek çeşit domates ekilmiş durumda. Tek tük farklı domatesler de çıkmış ancak %99 aynı domates
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Hasat süresi: Orta, fide dikiminden itibaren 75-85 gün
• Büyüme alışkanlığı: domatesle oturak olarak yetiştirilmişti. Sırığa alınabilirse sanırım daha iyi olur. Mutlaka koltuk alma yapmak lazım.Tek büyümesi iyi olur.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Geneli güzel gelişmektedir

Name:  tınaztepe domatesi 3.jpg
Views: 2292
Size:  69.3 KB

Name:  tınaztepe domatesi 1.jpg
Views: 2287
Size:  78.2 KB

Name:  tınaztepe domatesi 2.jpg
Views: 2049
Size:  76.2 KB

Tohum alınan domatesler arkadaşımdan biraz büyüklerinden istemiştim. Ancak en büyüğü 900 gramı geçemediler. 900 gramın yanındaki 784 gram geldi. Birleşik çiçekten çıktıkları için şekilsiz görünenler oldukça büyük oluyorlar. 1.400 gram civarında olanlarından göremedim. Ben varamadan bir kısmını hemen almışlar. En alttaki iki tane 966 gram geldi. Normal durumda bu kadar büyük olmuyorlar. Ancak aralarında bu şekilde büyükleri çıkıyor. Ben özellikle büyük olanlardan tohum almak istedim. Belki aynı şekilde olanlar çıkar.

Name:  Tınaztepe domatesi kasa.jpg
Views: 2336
Size:  78.9 KB

Name:  Tınaztepe domatesi 900 gram.jpg
Views: 2098
Size:  74.6 KB


Düzenleyen Muda : 06-10-2018 saat 22:50
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön