View Single Post
Eski 05-10-2018, 14:08   #809
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hobiciakvarist Mesajı Göster
Sayin Muda. Akvaryumcularda "lotus" diye satilan bitki nympahaea ailesinin tropik uyelerinden olanlarindandir. Genellikle Nymphaea lotus var. zenkeri (Tiger Lotus) olarak akvaryum hobisine girdiginden burdaki akvaryumcular lotus diye tanirlar. Ancak zenkeri yapraklari koyu kirmizi olup bordo benekli olan bir turdur.

Genelde turkiyede satilan turu Nymphaea stellata veya Nymphaea pubescens dir. Yapraklari turuncu/pembe veya pembe renklerde olur.

Nadiren Zenkeri ve daha da nadiren zenkerinin yesil yaprakli turu gelmektedir.

Yaprklari kirmizi ise Nypmhaea rubra olma ihtimali var. Bu da nadiren gelen bir tur.

Nadiriyeti akvaryumcularin satin aldiklari kaynaklarin turkiyede birkac ithaltciya bagli olmalarindan kaynaklaniyor, yoksa nadir tur degiller.

Ayirt edebilmek icin cicek acmasini beklemeniz gerekir.

Her halukarda Nelumbo ailesinin uyeleri olan lotus'lardan degildir. Ancak tropik lotuslardan oldugundan ayni bskim kosullari vardir. Dolayisiyla kisin don yiyen veya suyun donma ihtimali olan yerlerde disarda tutulmamasi gerekmektedir.
Sn. hobiciakvarist;

Mesajınızı yeni gördüm. Bitkim gördüğüm kadarı ile tiger lotus red nymphaea zenkeri. İkinci bir tane daha aldım. Gelişme düzeyini çok beğendiğim için. Bitki yumrusundan yanlara çilek benzeri yakınlarına kök atarak büyüdüler. Daha sonra akvaryumun üst kısmına ulaştılar. Ancak bir süre sonra bitki yaprakları bir tür hastalık sanırım erimeye başladı. Bitkiler yeni yapraklar çıkarıyor. Eski yapraklar resmen eriyerek yok oluyor. Bu durumda olunca çok fazla ilgilenmedim. Aldığım yerin de bir bilgisi yok. Bu durumu düzeltebileceğimiz bir şey var mı?

Benim küçük su göletine bu nedenle götüremedim. Bir tane sarı nilüfer almıştım. Yurt dışından gelen bitkilerden de farklı bitkiler çıkabiliyor. Sağlıklı bir soğan olduğu için diğer kırmızı renkli olanları almamıştım. Şansıma kırmızımsı olan çiçek açtı. Yakın zamanda fotoğrafını ekleyeceğim. Onu bulunduğu yerde bıraksam sanırım su donsa da problem olmuyor.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön