View Single Post
Eski 21-09-2007, 13:20   #7
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Haşhaş, Hititler döneminden (İÖ 2000) beri, Orta Anadolu'da ekimi yapılmakta olan bir bitkidir. Bu maddenin Hitit dilinde karşılığı olan "Haşşikka" kelimesinin bugün kullanılan "haşhaş" kelimesi ile olan yakınlığı çok ilgi çekicidir. Ayrıca bu kelime hititçede "uyumak" ve "teskin olmak kelimeleri ile de alakalıdır.

Afyonun bileşiminde rezin, kauçuk, müsilaj, organik asitler ve tuzlar yanında, etkili maddeler olarak alkoloitler taşımaktadır. Alkoloit miktarı %10-20 arasında değişmektedir.

Haşhaş Mezopotamyalılar döneminden (İÖ. 3000) beri ağrı kesici, uyutucu ve kabız olarak kullanılan bir drogtur. Ağrı kesici etkisi taşıdığı morfinden ileri gelir.
Birkaç not da ben ekliyeyim dedim:

Papaver somniferum adı da latincede somnia=uyku fera = getirmek uyku getiren papaver anlamındadır. Ağrı kesici etkisi morphinden kaynaklandığı, bu maddeyi izole edince anlaşıldı. diğer bir dizi, papaverin v.s. gibi alkaloidlerin yanı sıra en iyi ağrıyı kesen morphinin, nasıl oluyor vücuda yabancı bir maddenin (xhenobiotika) vücutta ağrı kesmeyi başarabiliyor diye araştırıldığında sonradan vücudun içinde de (hani sıcağı sıcağına bir yarayı bir kesiği hisetmeyiz ya) kendi morpine benzer maddeler salgılandığı keşfedildi.
Bu sonradan vücut içinde keşfedilen maddelere de vücut içimorphin anlamında endo-morphinler=endorphinler kısaltması ile adlandırıldı.
günümüzde bazı konserlerde jilet atılaması phenomeninin araştırırsak bu kişilerin de endorphinleri ile de olsa bir tür mophin müptelası olduğunu göreceğiz.

saygılar.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön