View Single Post
Eski 21-09-2018, 13:39   #1390
its_just_a_ride
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CornusMas Mesajı Göster
Sayın it_just_a_ride, amacım hoşuma giden ve işimi gören bir bahçe yapmak ancak bunu yaparken bulunduğum bölgeye (iklim, toprak yapısı gibi) en uygun özelliklerde olmasını sağlamak. Akdeniz ikliminin belirgin özelliği sıcak ve kurak yaz ayları. Küresel ısınma ile kurak ve sıcak dönemin artacağı da hepimizin malumu. Bu nedenle su kaybını ne kadar azaltabilirsem bölgedeki su rezervleri üzerinde oluşturduğum baskı o miktarda azalacak, ben de rahat edeceğim. Hoşuma gidiyor ve güzel görünüyor diye yükseltilmiş yataklar yapıp su tüketimimi artırmak istemiyorum. Ama yükseltilmiş yataklar yapmayı da istiyorum doğrusu

Her zaman bahçemin olduğu yerde bulunamasam da bir adet RaspberryPi, birkaç sensör, kontrol bileşeni ve internet bağlantısıyla yapamayacağınız şey yok. Bahçemi toprak nemi azaldığında ya da bir zaman çizelgesine göre otomatik olarak sulayabildiğim gibi uzaktan kontrolle de sulayabiliyorum. Fakat sorunum düzenli sulayamamak değil, su ihtiyacı.

Bu nedenle bir süredir farklı sulama teknikleri, malç uygulamaları, toprak yapısının iyileştirilmesi, farklı ekim teknikleri, xeriscaping, no dig/no tilling gardening, yağmur suyu hasatı gibi konuları araştırıyorum. Sizler gibi agaclar.net sitesinin değerli üyelerinden ne öğrenebilirsem benim için büyük kar. Israrım bu yüzden. Türkiye için yakın ve uzun dönem iklim değişim senaryolarında hiç iç açıcı şeyler yok çünkü. Çanakkale'nin güney ucundan Kars'ın güney ucuna çekeceğiniz çizginin altında (güneyinde) kalan yerler için durum daha da kötü ki zaten hepimiz iklimdeki değişimi hissetmeye başladık.
Endişenizi kesinlikle anlıyorum. Kaldı ki kuraklık hepimizin problemi. Bu durumda ahşap malzemeye kıyasla geçirimi düşük kompozit malzemelere yönelebilirsiniz. Bütçenize uyarsa amazon.com'da çok güzel yükseltilmiş yatak materyalleri var. Almasanız bile kesinlikle fikir verir. Belki de kendiniz kestirirsiniz.

Kolay gelsin.

its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön