View Single Post
Eski 20-09-2018, 15:53   #11
ebrucex
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-09-2018
Şehir: kayseri
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Organofosfat'ların akut zehirlemesiyle ilgili pek çok kaynak var, ancak az miktarlarda uzun süreli alımıyla gerçekleşen kronik zehirlenme hakkında da epey kaynak mevcut.



"Chronic toxicity refers to the effects of long-term or repeated lower level exposures to a toxic substance.
The effects of chronic exposure do not appear immediately after first exposure and may take years to produce signs and symptoms. Examples of chronic poisoning effects may include:


- Carcinogenicity--ability to produce cancer or to assist carcinogenic chemicals.
- Mutagenicity--ability to cause genetic changes.
- Teratogenicity--ability to cause birth defects.
- Oncogenicity--ability to induce tumor growth (not necessarily cancers).
- Liver damage--death of liver cells, jaundice (yellowing of the skin), fibrosis and cirrhosis.
- Reproductive disorders--such as reduced sperm count, sterility, and miscarriage.
- Nerve damage--including accumulative effects on cholinesterase depression associated with organophosphate insecticides.
- Allergenic sensitization--development of allergies to pesticides or chemicals used in formulation of pesticides.
The effects of chronic toxicity, as with acute toxicity, are dose-related. In other words, low-level exposure to chemicals that have potential to cause long-term effects may not cause immediate injury, but repeated exposures through careless handling or misuse can greatly increase the risk of chronic adverse
"
Kaynak

Anladığım kadarıyla tetkiklerde kolinesteraz enziminin düşük çıkmasının tek sebebi organofosfat zehirlenmesi olmayabilir ancak kolay tesbit edilen diğer nedenlerin yanısıra kuvvetli bir ihtimal olduğu.

Organofosfatlar, önceki nesil, yapıları yıllarca bozulmayan pestisitlerden sonra kolayca parçalanabilir olduğu iddiasıyla geliştirilmiş. Ancak tüm dünyada yerli yersiz en çok kullanılan pestisitlerden olmuş (roundup da bu grupta).

Bunun sonucunda, imal eden, taşıyan ve kullananlarda akut zehirlenmelerle çokça karşılaşıldığı bildiriliyor. Kronik zehirlenme ise, imal eden, kullanan ve taşıyanların yanısıra pestisit kalıntılarıyla da gerçekleşen, ani etki göstermediği için yıllar içinde tesbit edilen ve kendini geri dönülmez arazlarla gösteren bir durum.

Başka bir çok araştırmada, organofosfat'ların (başka bir çok pestisit grubunda olduğu gibi) insan vücudunda biriktiği, aktif madde dışındaki yardımcı maddelerle zehirleyiciliğinin arttığı bildiriliyor.

Tüm pestisit aktif maddelerinde olduğu gibi organofosfatların da yiyecekler üzerinde MRL denilen en fazla kalıntı seviyesini gösterir "izin verilen"(ne demekse) kalıntı miktarları belirlenmiş. Ancak, bu miktarlar ülkeden ülkeye ve zamana göre değişiyor. Nisbeten daha medeni ve zengin ülkelerde MRL seviyeleri daha düşükken, diğer ülkelerde daha yüksek. 2 sene önce bu seviyeler daha yüksekken şimdi biraz daha düşük.

Oysa insan her yerde aynı insan. 2 sene önce de aynıydı, şimdi de aynı. Bu da MRL seviyelerinin insan sağlığı düşünülerek tesbit edilmediğini, sadece akut zehirlenme olmayacak şekilde belirlendiğini gösteriyor. Elbette, bu seviyeler, denetlenen, kontrol altında tarım yapılan ülkeler için geçerli. Denetlenmeyende zaten MRL de hak getire. Vatandaş, akşam fasulyeye organofosfat atıyor, sabah toplayıp pazara çıkarıyor, diğer vatandaş da alıp aynı gün zeytinyağlısını yapıyor.

Pesticide Residue In Food

Chemical Pesticides and Human Health: The Urgent Need for a New Concept in Agriculture

Effects of Long-Term Exposure to Organophosphate Pesticides in Humans

Food Poisoning Due to Methamidophos-Contaminated Vegetables

Pesticide Residues in Food Grains, Vegetables and Fruits: A Hazard to Human Health

Functional Consequences of Repeated Organophosphate Exposure: Potential Non-Cholinergic Mechanisms

A foodborne outbreak of organophosphate poisoning

kolinesterazlar konu basında yüksek cıktı demıs normalde zehırlenmede düşük cıktıgı söylenıyor bırde ben sıteye yenı uye oldum aktıve mailim 2 gundur gelmedıgı gıbı özel mesaj yazamıyor konu baslıgı acamıyorum neden acaba ? tesk

ebrucex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön