View Single Post
Eski 20-09-2018, 01:24   #1385
its_just_a_ride
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CornusMas Mesajı Göster
Bahçem güney Marmarada. Ben ve benden daha güneyde yeri olan herkes için yaz kuraklığı önemli bir sorun. Sulama imkanım olsa da su tüketimini minimuma indirmek istiyorum. Sayın Meyvelitepe ve sayın Taşlıbahçe'nin yazdıkları mesajlarda zaman zaman su ihtiyacı konusuna değindiklerini gördüm ancak bilenlerden biraz daha bilgi rica edeceğim.

"Raised beds" yani yükseltilmiş sebze yatakları aslında bir anlamda saksıda bitki yetiştirmek gibi birşey (dibi olmayan saksı diyelim). Sadece yatağın içine konan toprağın geçirgen olması sebebiyle değil, yatağı çevreleyen malzemeden suyun buharlaşarak kaybolması da su ihtiyacını artıracaktır. Tıpkı saksı topraklarının hızlı kuruması gibi. Ben doğrudan bahçe yüzeyine ekim yaptığımda organik malç malzemleriyle buharlaşmayı yeterli oranda azaltabiliyorum. Yükseltilmiş yataklarda artık yan yüzeylerden gerçekleşecek su kaybını da bir şekilde engellemek gerekecek.

Çözüm ne olabilir? Yatak duvarlarının iç yüzeyini geçirgen olmayan plastik malzemeyle kaplamak istemiyorum. (daha doğrusu plastik kullanmak istemiyorum, doğal malzemeler olabilir) Yatak duvarlarının yüksekliğini az tutsam bu sefer de yükseltme işleminin avantajlarını kaybetmeye başlayacağım. Bu yıl bir deneme yapmak istiyorum. 2x1m boyutlarında, yüksekliği 17cm olan, herhangi bir işlemden geçirilmemiş tahta bloklar aldım. Bunlarla yataklar yapacağım. Bu yatakları verimli bahçe toprağı üzerine kuracağım için köklenmede sıkıntı olmayacaktır. Belki yatakların altındaki toprağı da 10-15cm kadar kazıp dolgu malzemesi ile karıştırırsam daha iyi olacak. Fakat "no dig gardening" kavramını da çok beğendim. Olasılıkla yatakların bir kısmında gerçekleştireceğim son kazma işlemi bu olacak. Böylece "no dig" kavramını test etme şansım olacak.

Son bir yıldır organik malç uygulamasının inanılmaz faydasını görüyorum. Yatakları mutlaka doğal malç örtüsüyle (kompost/kuru yaprak/kuru ot/saman) kaplayacağım. Dolgu toprağı organic materyalce zengin olup su tutabilecek. Sulama ihtiyacını azaltacak başka neler yapılabilir? (Bahçemin olduğu bölgenin yıllık yağış ortalaması 600-700mm, Temmuz-Ağustos ayları oldukça kurak geçiyor)
Merhaba,

Yanal yüzeylerden oluşabilecek su kaybından neden endişe ediyorsunuz ? Sulamayı düzenli yapamayacak mısınız ? Tereddüt ettiğiniz alanlar yaklaşık 1,02 metrekare iken, güzel bir malçla nemini muhafaza edeceğiniz toprak yüzey alanı 2 metrekare. Bana elimine edilebilir gibi geldi.

its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön