View Single Post
Eski 19-09-2018, 11:41   #1383
dongyul
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CornusMas Mesajı Göster
Bahçem güney Marmarada. Ben ve benden daha güneyde yeri olan herkes için yaz kuraklığı önemli bir sorun. Sulama imkanım olsa da su tüketimini minimuma indirmek istiyorum. Sayın Meyvelitepe ve sayın Taşlıbahçe'nin yazdıkları mesajlarda zaman zaman su ihtiyacı konusuna değindiklerini gördüm ancak bilenlerden biraz daha bilgi rica edeceğim.

"Raised beds" yani yükseltilmiş sebze yatakları aslında bir anlamda saksıda bitki yetiştirmek gibi birşey (dibi olmayan saksı diyelim). Sadece yatağın içine konan toprağın geçirgen olması sebebiyle değil, yatağı çevreleyen malzemeden suyun buharlaşarak kaybolması da su ihtiyacını artıracaktır. Tıpkı saksı topraklarının hızlı kuruması gibi. Ben doğrudan bahçe yüzeyine ekim yaptığımda organik malç malzemleriyle buharlaşmayı yeterli oranda azaltabiliyorum. Yükseltilmiş yataklarda artık yan yüzeylerden gerçekleşecek su kaybını da bir şekilde engellemek gerekecek.

Çözüm ne olabilir? Yatak duvarlarının iç yüzeyini geçirgen olmayan plastik malzemeyle kaplamak istemiyorum. (daha doğrusu plastik kullanmak istemiyorum, doğal malzemeler olabilir) Yatak duvarlarının yüksekliğini az tutsam bu sefer de yükseltme işleminin avantajlarını kaybetmeye başlayacağım. Bu yıl bir deneme yapmak istiyorum. 2x1m boyutlarında, yüksekliği 17cm olan, herhangi bir işlemden geçirilmemiş tahta bloklar aldım. Bunlarla yataklar yapacağım. Bu yatakları verimli bahçe toprağı üzerine kuracağım için köklenmede sıkıntı olmayacaktır. Belki yatakların altındaki toprağı da 10-15cm kadar kazıp dolgu malzemesi ile karıştırırsam daha iyi olacak. Fakat "no dig gardening" kavramını da çok beğendim. Olasılıkla yatakların bir kısmında gerçekleştireceğim son kazma işlemi bu olacak. Böylece "no dig" kavramını test etme şansım olacak.

Son bir yıldır organik malç uygulamasının inanılmaz faydasını görüyorum. Yatakları mutlaka doğal malç örtüsüyle (kompost/kuru yaprak/kuru ot/saman) kaplayacağım. Dolgu toprağı organic materyalce zengin olup su tutabilecek. Sulama ihtiyacını azaltacak başka neler yapılabilir? (Bahçemin olduğu bölgenin yıllık yağış ortalaması 600-700mm, Temmuz-Ağustos ayları oldukça kurak geçiyor)


Merhaba yazınızı okudum gerçekten güzel noktalara değinmişsiniz ancak bir yerlerde yanlış algı olmuş diye düşünüyorum sebze yatağı yapmak sadece yükseltmek anlamına gelmiyor sebze yatağı besince zengin toprak parçası oluşturmak. Benim fikrim toprağı yükseltmeden direk toprak yüzeyinden aşağıda sebze yatağı kazarak bir derinlik oluşturmak bu derinlik benim bahçemde 40 50 cm civarında ve bu derinliğe besin artıklarını gömerek sebze yatağı oluşturmuş oluyorum bu sayede yükseltmeden normal seviyede sebze yatağım olmuş oluyor. Denemek istiyorsanız bu şekilde yapabilirsiniz gömdüğünüz artıklar kompost evsel atıklar odun çalı çırpı neyse suyu yeterince tutuyor yüksek sebze yatağı olmadı için su buharlaşıp gitmiyor içeride kalıyor helede yağmur yağarsa su rezerviniz daime toprak altında suyu emmiş sünger gibi kalıyor. bu sene ben bahçemde böyle yaparak yağmurlarda güzel yağdı aslında maksimum koca yaz 4 ya da 5 defa suladım. bunlarda genelde bitkiyi ekerken dikerken ya da ürün olgunlaşmaya dönerken oldu. Mutlaka bu şekilde öneririm ayrıca eğer doğal malzeme kullanmak isterseniz sebze yataklarının etrafını çevrelemek için kerpiç kullanabilirsiniz ya da pişmiş ateş tuğlası suyu gayet iyi tutacaktır. Ayrıca meyveli tepenin bahçesini ziyaret ettiğimde kendisi de birket kullanmış ve gayet memnun ve başarılı bir yöntem bu şekilde de yapabilirsiniz.

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön