View Single Post
Eski 17-09-2018, 15:18   #34
bahcedenn
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi DLKN Mesajı Göster
haklısınız bende aynı şeyi düşünüyorum.

Örnegin Silivri de bahçeye domates ekmişler; 15 kök falan, domateslerden bir tanesini tohumluğa ayırsanız; seneye onu dikersiniz dediğimde;
aldığım cevap aynen şu: tekrar tohumdan dikilince eskisi gibi olmuyor ,kalın kabuklu vs. çıkıyor. Boşver fide alınca daha iyi çıkıyor cevabı aldım.

Bunu anlamlandırmaya çalışıyorum. Siz anladığım kadarı ile tecrübelisiniz tecrübelerinize dayanarak cevaplar mısınız? Tamamen hurafe mi, yoksa hatalı eksik yapılan birşey mi vardır.
O zaman siz tam olarak neyi sormak istediğinizi soramamışsınız.

Alacağınız fideler de tohum ile uğraşılıp fide haline geliyor. Anladığım kadarı ile onlar atalık tohum değil de hazır hibrid (F1) fide alıp dikiyorlar ve onların tohumları bir sonraki sene açınım gösterir ve alacağınız tohumların meyveleri yeni sezonda ya anaya ya babaya benzer ya da hiçbirine benzemez misali değişiklik gösterir. Bu yüzden size tekrar tohumdan ekilince eskisi gibi olmuyor, kalın kabuklu çıkıyor demişler.

F1 tohumlar da ucube değiller bu arada. Örnek A çeşidi ile B çeşidini melezleyince C çeşidi çıkıyor karşımıza. Bu olay doğada rüzgar ve börtü böcek sayesinde zaten kendiliğinden de olabiliyor. Eğer çeşit özelliklerini biliyorsanız, istediklerinizi karşılayabilecekse ve de tam olarak istediğiniz çeşidi bulabilecekseniz F1 fide de dikebilirsiniz. Yalnız 15 adet olarak alabileceğiniz fide gittiğiniz ziraatçinin elinde olan ya tek çeşit ya da birkaç çeşitten biri olacaktır. Yani sizin işiniz gene şansa kalacak bana göre.

Fideleri toprak ile buluşturduktan sonra en erken 70-80 gün sonra domates hasadı yapacaksınız. Ben olsam tadını dokusunu bilmediğim bir domates için 70-80 gün beklemezdim. Yakında forumun Tohum Takas Etkinliği başlayacaktır. Takipte kalın. Zaten hepi topu 15 fide. Kendiniz de kolayca yetiştirebilirsiniz. İstediğiniz görüntüde ve tadlarda olan çeşitlerden edinirsiniz. Eğer karar veremezseniz yardımcı oluruz.

Bu arada ben bu sene 63 çeşit domates yetiştirmişim. Bir kısmını tohumlarımın devamlılığını sağlamak için yetiştirdim. Bir kısmını tamamen ne istediğimi bildiğim için yetiştirdim. Bir kısmını ise ilk defa tanışmak, tadına ve verimliliğine bakmak için yetiştirdim.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön