View Single Post
Eski 03-09-2018, 07:27   #1
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 198
Tohum mu fidan mı?

Dağlarda orman arazisi içerisindeki açıklık, bozuk makilik alanlara ağaç dikmek istiyorum. Yer Çanakkale. Ancak tohum mu ekmeliyim yoksa fidan yetiştirip fidan mı ekmeliyim emin olamıyorum.

Bildiğiniz gibi akdeniz iklimi etkisi altındaki ülkemizde Karadeniz bölgesi hariç her yerde yaz kuraklığı problem olabiliyor. Orman işletmelerinin ektiği alanları incelediğimde ilk iki yıl yazın çokça kuruma olduğunu görüyorum. Bunun için başlangıçta fidanları sık ve çok sayıda ekiyorlar sanki.

Kendi ektiğim fidanları yazın sulamazsam çoğunlukla kuruyorlar ancak tohumdan kendi kendine yetişen bitkilerin yaz aylarını atlatması daha kolay oluyor gibi. Bu nedenle tohum ekmenin daha doğru olacağını düşünmeye başladım. Çok fazla sayıda (10.000'den fazla) tohum ekeceğim, bu nedenle yazın bunları sulamam, bakımını yapmam mümkün olmayacak. Ancak Orman işletmelerinin tohum değil de fidan ekiyor olması kafamda soru işaretleri oluşturuyor. Onlar benim gördüğümden çok daha fazlasını görüp biliyorlardır, neden tohum ekmiyorlar, neden küçük fidan ekiyorlar? Neyi kaçırıyorum? Eğer birşeyleri yanlış düşünüyorsam şimdiden bilmek faydalı olur. Bilgisi olan paylaşırsa çok sevinirim.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön