View Single Post
Eski 27-08-2018, 15:13   #3133
Doku_Kültürcü
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,127
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Anes Mesajı Göster






İki farklı orkidem var. Birisi fotoğrafta görüldüğü gibi sarardı. Dalı baştan başlayıp köküne kadar sararacak diye korkuyorum. Sararma bir hayli hızlandı çünkü. Diğeri ise 9 aydır benimle birlikte. Ama son bir aydır yaprakları çok yumuşadı. Alt yapraklarında da fotoğraftaki gibi renklenmeler var. Yaprakların sertleşmesi için ne yapmalıyım? Sararmaya başlayan için ne yapmalıyım?
Daha önce de yazdım tekrar edeyim. Çiçekler solduktan sonra, bitkinin genetik kökenine bağlı olarak üç durum söz konusu olur:

1. Daldaki uyur gözlerden, soğuklama ihtiyacı karşılandığında (16-18°C'de 1-1,5 ay) yeni çiçek gelişir.

2. Soğuklanma ihtiyacı karşılanmadığında daldaki uyur gözlerden yeni bitki gelişir. Her iki durumun da olduğu "karışık" (hem bitki hem de çiçek gelişimi) gelişim de olabilir.

3. Dal tamamen sararır ve kurur. Endişelenecek bir durum yok. Kışın soğuklanma ihtiyacı karşılandığında tekrar dal verip çiçek açar.

Bitkinizin yapraklarında buruşma gözüküyor. Susuz bırakmışsınız. Yazın 2-3 günde bir, kışın haftada bir memba suyu ile sulayın. Ayda bir defa gübre verin. Her gübreleme öncesinde, bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırmak için saksıdan 2-3 litre memba suyu geçirin. Suyun analiz raporuna bakın, florür içeriyorsa kullanmayın. Florür orkideler tarafından hiç hoş karşılanmaz. Harç yıkandıktan hemen sonra hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya verin. Buruşan yapraklar eski diriliğini kazanmaz, ama fotosentez yaptıkları için bitkiye enerji sağlarlar, bu nedenle asla koparılmamaları gerekir. sararmaya başlayan yaprak için hiç bir şey yapmayın. Bünyesindeki şeker ve mineral maddeler bitki tarafından alındıktan sonra kendiliğinden düşer.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön