View Single Post
Eski 22-08-2018, 16:38   #78
volvoxx4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-04-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 10
Küp peyniri (Orta Anadolu'dan uyarlama)
Kaşarla aynı şekilde yapılıp 12 saat boyunca süzülür
(Kaşardan farklı olarak üzerine daha fazla ağırlık konulur. Peynirin olabildiğince susuz kalması lazım.)
Peynir ufalanır.
Çörek otu (isteğe bağlı) ve tuz eklenir.
Cam bir kavanoza bir miktar peynir konulur, iyice bastırıp sıkıştırılır. Bir miktar daha eklenerek sıkıştırılır. Bu şekilde kademe kademe hiç hava kalmayacak şekilde kavanoz ağzı beraber doldurulur.
Üzerine bir parça kağıt havlu konur, kağıt havlunun üzerine de tuz konur. (kağıt havluyu peyniri yiyeceğimizde, peynirden tuzu kolay ayırabilmek için kullandık.)
Tuzun üzerine bez parçası yerleştirilip iyice bastırılarak, kavanozun kapağı kapatılır. ( Burada amaç peynirin suyunun alınmasıdır.)
Kavanoz ters çevrilerek, serin bir yere yoksa buzdolabına konulur.
Peynir olgunlaşana kadar ara ara kavanoz açılıp bez ve kağıt havlu aynı şekilde değiştirilir.
45 ila 60 gün sonrasında peynir tüketilir.
Not: Tuz, asitler ve plastik bidonun biraraya gelmesini sakıncalı bulduğumuzdan mecburen cam kavanozda yapıyoruz. Tabii ideali küp olurdu.

Atalarımızın usulü:
Peynir küp ya da tulum gibi hava alan peynirin suyunu sızdıran doğal malzemelerin üzerine konurdu. Sonrasında küpün konacağı yere tezek külü ya da odun külü serpilir, küp ters çevrilir ve üzerine yerleştirilirdi. Bu şekilde küp serin bir ortamda kuma gömülerek bekletilirdi.


Düzenleyen volvoxx4 : 22-08-2018 saat 20:40
volvoxx4 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön