View Single Post
Eski 22-08-2018, 13:35   #9
volvoxx4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-04-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 10
Maalesef piyasada satılan glutensiz unların içerisinde birçok koruyucu kimyasal bulunabiliyor. Diğer unlarla yapılan ürünler genellikle un kadar kabarmıyor ve esnemiyor. Bunun için de hazır glutensiz unlarda çeşitli kimyasallar kullanılıabiliyor.

Bir de çavdar ve yulaflı ürünleri de glutensiz olarak satabiliyorlar ki bunlar gluten içererir. Çölyak hastaları glutensiz olarak patates, mercimek, fasulye unları gibi bulunması zor unları tercih edebildiği gibi mısır unu, mısır nişastası, patates nişastası, pirinç unu ve pirinç nişastası da kullabiliyor.

Biz pirinç unu ile kek tarifi ile şeker yerine tuz koyarak yapıp yiyoruz. Pirinç unu alırken de mümkünse Türkiye menşeili olmasına dikkat ediyoruz. Çünkü ithal olanlar gdolu olabiliyor. Ya da pirinç unu ile krep şeklinde yapıyoruz. Mısır daha lezzetli oluyor. Ama ithal tohumlardaki sorunlar Türkiye'deki mısır tohumları için de geçerli maalesef.

Bir de karabuğday denilen aslında buğday olmayan greçka isimli bir bitkinin unu var bu da hem lezzetli hem sağlıklı sadece ulaşması zor. Eğer çölyak hastası gibi şiddetli bir gluten hasssasiyetiniz söz konusu değilse daha az gluten içeren siyez unu da kullanılabilir.

Bence kabarması için en sağlıklı yol da; kursak mayasıyla yapılmış peynirin peynir altı suyuyla yapılmış ekmek. Çünkü zaten piyasadaki mayaların üretimi de glutenli ürünlerden geçtiği için mayalar da gluten içerebiliyor. Bir de yine genetiği değiştirilerek üretilen mayalar var ki o da ayrı konu...

İlave bilgi: Krema yaparken de patates nişastası kullanıyoruz (migroslarda var). Çünkü daha homojen dağılıyor ve kremanın tadını bozmuyor.


Düzenleyen volvoxx4 : 22-08-2018 saat 13:49 Neden: ilave
volvoxx4 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön