View Single Post
Eski 21-08-2018, 15:57   #20
Doku_Kültürcü
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,127
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto Mesajı Göster
Teşekķürler.Çok sağ olun

Asit veya kükürt ekleyerek ph ını nötr yaptığımız sıvıyı cihaz kalibrasyonunda veya toz iba çözmede kullanabilirmiyiz,
Ya da kaynatma yoluyla elde ettiğimiz sıvı dahamı sağlıklı olur?
Cihaz kalibrasyonunda kullanmanız doğru olmaz. Kalibrasyon çözeltisi kullanmanız önerilir: KALİBRASYON ÇÖZELTİSİ pH7 20ml - pH ÖLÇÜM CİHAZLARI
KALİBRASYON ÇÖZELTİSİ pH4 20ml - pH ÖLÇÜM CİHAZLARI
Toz IBA çözmek için kullanılabilir. IBA'yı çözmek için, gereken miktar IBA tartılır bir cam kap içerisine konur. Üzerine kullanacağınız miktarın yarısı kadar su ilave edilir (mesela hazırlayacağınız çözelti miktarı bir litre ise, yarım litre su ilave edilir). Cam bir baget ile karıştırırken içerisine potasyum hidroksit (KOH) granülleri ilave edilir. KOH etkisiyle IBA su içerisinde çözünmeye başlar. Çözünme durduğu zaman azar azar KOH ilave edilir. Tamamen çözündüğünde bir litreye tamamlanır. pH metre elektrodu çözeltiye daldırılır. Fosforik asit ilavesi ile ph değeri 7,2-7,4 arasına getirilir. Çözelti kullanılmaya hazırdır. Kullandıktan sonra pH elektrodu yıkayıp ucunu saklama çözeltisi içerisinde tutmanız gereklidir.
Elektrodu korumak için potasyum klorür çözeltisi hazırlamak amaçlı saf suya ihtiyacınız olur. 55,91 gram potasyum klorür tartılır bir cam kap içerisine konur. Üzerine 100ml saf su ilave edilir. Karıştırılıp eritilir. Bu çözelti 250ml'lik deceli silindir içerisine dökülür. Üzeri saf su ile 250ml'ye tamamlanır. Bu hazırlanan çözelti 3molarlık bir çözeltidir ve pH metre elektrodu içerisindeki çözeltiyle aynı miktarda potasyum klorür içerir ve bundan dolayı da elektrod stabil halde bu sıvı içerisinde saklanabilir.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön