View Single Post
Eski 16-08-2018, 04:31   #25
junior
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 228
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
İnternette hergün yeni ve ilginç insanlarla karşılaşıyoruz. Mesela bildiği bir konu hakkında, sanki bilmiyormuş gibi sorular sorarak tartışma başlatmak. Ardından ' bak ben biliyorum' tarzı cevaplar yazmak. Bunu ne sebeple yaparlar acaba?
sözünüz bana sanırım. ben neden kendimi anlatamadım onu çözemedim siz bunu yazınca, gerçekten de üzüldüm bana bu sözü söylemenize. en azından üyelik tarihime, yolladığım mesaj sayısına bakarsanız dün üye olup da sizin dediğiniz şekilde davranan biri olmadığımı anlardınız.

eğer sorduğum soruların cevabını biliyor olsam niye soru sorayım bunu hiç anlamam mümkün değil. lakin verilen cevapların altının doldurulması gerektiği için size "karşı cevap" veriyorum onu belirtmem gerek. çünkü eğer ben yazmazsam gereken cevap verilmiş gibi bir genel algı oluşuyor ve doğru cevaba ulaşma kanalı tıkanıyor.
örneğin azot uçar demişsiniz, bu cevap doğru olamaz demek ben doğruyu biliyorum demek değildir ki, yanlış olabileceğini çıkarabiliyorum demek istiyorum yazdıklarımda, çünkü şöyle bir kitap bilgisi var,azot serbest halde iken atmosfer şartlarında gaz fazında olduğu için bitkide bu şekilde bulunması mümkün değil, eğer kimyasal olarak bünyesine girip bulunsaydı bile, o anda uçacaktı. (tıpkı fotosentez sonucu açığa çıkan O2 oksijenin gaz fazında olduğu için bitkide tutulamayıp anında havaya salınması gibi) yani bitkide serbest azot olmaması gerektiği bilgisi çıkarıyorum buradan, o sebeple de bir ağaç dalını kesip güneşe koyarsam içindeki azotun serbest yapıda gaz fazında olamayacağı, o sebeple de uçarak yok olamayacağını düşünüyorum. bileşik yapıdaki azotun ise kimyasal reaksiyon sonucu serbest halde salınacağı ihtimali olmalı diye düşünüyorum, fakat sayın cornusmas'ın verdiği bilgi için teşekkür etmekle beraber( faydalandığımı belirtmek istiyorum) nitrifikasyon için bakteri etkinliği gerekli, (yine kitap bilgisi diyor ki Nitrifikasyon işlemi : Saprofitlerin oluşturduğu amonyağın önce nitrit bakterileri yardımıyla nitrite sonra nitrat bakterileri yardımıyla nitrata dönüştürülmesi işlemidir. Denitrifikasyon : Toprakta bulunan azotun denitrifikasyon bakterileri yardımıyla havadaki serbest azota dönüştürülmesi işlemidir. Nitrifikasyon : Ortamda bulunan aerobik bakterilerin çeşitli formlarının azot, amonyum ve nitriti kullanarak kademe kademe nitrata dönüştürmesine nitrifikasyon denir. Amonyağın doğada önce nitrite, nitritin de nitrata dönüştürülmesi işlemidir.) oysa dalı kesip güneşe koyunca burada belki çok kısmi bir düzeyde bakteri etkinliği olsa da, aslen yeşilden kahverengiye giden süreç sıcak havanın kurutma etkisi üzerinden yürüyor ve bu dönüşüm ( yani bir anlamda azot eksilmesi olayı ), kuruma (su kaybı) süreciyle paralel yürüyen bir yan süreç olarak ortaya çıkıyor ( yani şöyle açıklayabilirim ki, yeşil bir dalı kesip güneşe koyunca 1 günde kahverengi materyal olurken, gölgede ise bu 3-4 günde oluyor, demek ki bu olay, sıcak etkisiyle kurumanın önderlik ettiği bir süreç )

ayrıca bir sebeple daha bu yeşil malzemelerin kahverengiye dönüşmesinin bakteri etkinliği sebebiyle olamayacağını açıklamam gerekirse, bakteri temelli süreçler aylara yayılan zamanlar alıyor, en iyi ihtimalle (özel koşullarda) 3-4 hafta civarı. oysa yeşil dalı güneşe koyarsak ikinci gün tam anlamıyla bir kahverengi malzemeye dönüşüyor. bu da olamayacağını açıklıyor. ama benim bunların olamayacağını düşünüyor olmam cevabı bildiğim anlamına da gelmiyor( yukarıda itham edildiğim şekilde ) , sadece makina mühendisi olmam ile ilgili aldığım mühendislik formasyonu sonucu düşünce üretme ve sonuca gitme şeklidir bu. aldığım cevapları elimdeki bilgilerle kontrol ederek, çıkan sonuçları burada sesli ifade ediyorum. suçlayıcı şekilde düşünülmesine de üzüldüğümü tekrar belirtmek isterim..



bunları sormamdaki sebebi de söylemem gerekirse(hani yukarıda dediği gibi kasıt amaçlı sorular sormadığımı belirtmek için söylüyorum aynı zamanda ), kompost yapma aşamasında yeşil malzemeleri uzun süre saklamada sıkıntı yaşıyorum. hepsini bir anda elde edemiyorum yeşil malzemeleri, temin etme süresini birkaç güne yayınca ise ilk biriktirdiğim yeşil malzeme kahverengi malzemeye dönüşüyor. 4 metreküp kompost hazırlamak için 2 metreküp yeşil malzemeyi 1 günde bulamıyorum yani. sorma amacım bu temeldeki sorunu çözmeye yönelik. ne gibi bir azot kaybı olduğunu bulursam alternatif planlar hazırlayabileceğim belki.


Düzenleyen junior : 16-08-2018 saat 05:02
junior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön