View Single Post
Eski 10-08-2018, 07:46   #346
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 199
Sayın @Cenk_Adalı, gelelim önceki mesajlarda bahsi geçen konulara

1- Bonsai: Özenli bir bakım ve budama işlemleri kullanarak saksıda küçük ağaç yetiştirme sanatı. Japonlara ait bir sanat. Bu ağaçlar büyükleri gibi görünür ancak minyatür boyuttadır.

2- N:15 P:15 K:15, Kompoze, çözelti:

Gübreler çok genel olarak
a)Sentetik gübreler (fabrikalarda kimyasal süreçlerle üretilen)
b)Doğal gübreler (hayvan dışkıları, çürümüş bitkiler..vb)

olarak ikiye ayrılabilir. Sentetik gübreler bitkilerin ihtiyaç duyduğu elementleri yoğun şekilde içerirler. Bu nedenle eksikliği hızlı şekilde karşılarlar. Fakat bu gübrelerin faydalı olması için eksik olan bileşenler bilinmeli ona göre gübre kullanılmalıdır. Eksik bileşenleri bilmenin yolu da laboratuvarda toprak analizi yaptırmaktır. Bilinçsiz kullanım toprakta kirlenmeye, bitkide hastalanmaya/kurumaya sebep olur

Organik gübreler bitkiler için yararlı pek çok şey içerseler de sentetik gübreler kadar etkili olamayabilir. Daha genel amaçlıdırlar. Ancak zaman içerisinde toprağın yapısını iyileştirir, organik materyalce zenginleştirir. Sentetik gübreler gibi yan etkileri yoktur (ya da çok azdır). Bu nedenle üretim işini profesyonel düzeyde yapmıyorsanız en güzeli doğal gübre kullanmanızdır.

NPK: Bitkilerin en çok ihtiyaç duyduğu elementler olan N:Azot, P:Fosfor, K:Potasyum elementlerinin sembolleridir. Yanındaki rakamlar ise yüzde (%) cinsinden bu gübre içerisinde o elementten ne kadar olduğunu söyler.
N:15 P:15 K:15 Kompoze gübre içinde %15 Azot, %15 Fosfor, %15 Potasyum olan dengeli bir gübredir. Kompoze gübreler içinde Humik asit, Fulvik asit ve diğer iz elementler (Çinko, Magnezyum...vb) de içerebilir.

Bazı gübreler önceden suda eritilerek (çözelti oluşturularak) sulama suyuyla birlikte bitkiye verilir. Bazıları direk toprağa karıştırılır. Toprağa karıştırılan gübreler sulamayla birlikte yavaş yavaş çözülerek (eriyerek) bitkiye ulaşır.

3- Tüplü Fidan: Satınaldığınız fidan, bir saksıda ya da bir poşet içerisinde toprağa ekili halde ise buna "Tüplü Fidan" denir. Yani fidanın kökleri toprak içerisindedir. Mesela sizin meşe fidanınız şu an bir tüplü fidan. Kasım ayının ortalarından sonra fidancılarda kökleri açıkta olan, toprak içerisinde olmayan fidanlar satılmaya başlar (doğal olarak bunların taşınması, dikilmesi..vb daha kolaydır). Mart sonuna kadar da bu fidanlar satılmaya devam eder, Mart'tan sonra satışı durur. Bunlara da "Açık Köklü Fidan" denir.

4- Malçlama: Ağaç/fidan gövdesinin toprağa girdiği kısımdan başlayıp, dalların toprak üzerindeki izdüşümlerine kadar olan bölgeyi organik ya da inorganik materyallerle kaplamaya malçlama denir. Örneğin ağaç kabuğu, yaprak, kuru ot, saman gibi organik maddeleri ağacınızın dibindeki toprağın üzerine örterseniz hem toprağın buharlaşmayla nem kaybetmesini önlemiş olursunuz hem de yabancı otların çıkmasını engellersiniz. Ayrıca malç malzemesi altında başlayan mikroorganizma hareketliliği toprağınızı zenginleştirir. Bu işleme malçlama adı veriliyor.

5- Taç İz Düşümü: Bir ağacın dallarının en uç noktasından yere doğru bir hat çektiğinizi düşünün. Ağacın çepe çevre dallarından bu şekilde yere doğru hatlar çekin. Bu hatların yer yüzeyine değdiği noktaları birbirine bağlarsanız toprak üzerinde aşağı yukarı dairesel bir alan elde edersiniz. Buna taç iz düşümü adı verilir.

6- Topraktaki Azot: Bitkilerin beslenmesinde en önemli bileşenlerden biri (belki de en önemlisi) azottur. Topraktaki azotun ana kaynağı atmosferdir. Ancak bitkiler havadaki serbest azotu alıp kullanamazlar. Bazı bitkilerin köklerinde yaşayan azot bağlayıcı bakteriler toprağı azotça zenginleştirir ve bitkilerin kullanımına sunar (tarlara önce bakla ekilip sonra bakla bitkisi ürün vermeden tarla yeniden sürülerek bakla bitkilerinin toprağa karıştırıldığını görmüşsünüzdür belki. Bunun nedeni toprağı azot yönünden zenginleştirmektir). Elbette bunun daha hızlı ve etkili yöntemi toprağa azotlu gübreler atmaktır.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön