View Single Post
Eski 10-08-2018, 07:03   #345
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 198
Sayın @Cenk_Adalı, kusura bakmayın lütfen. Koskoca ormanları yerle bir etmekte hiçbir beis görmeyen insanların yanında tek bir meşe fidanını dikip yaşatmak için sorular soran birini görünce ister istemez heyecanlanıyor insan. O heyecanla herşeyi bir anda söylemişim. Öncelikle sorularınıza basit cevaplar vereyim, sonraki mesajda ise bilmediğinizi belirttiğiniz diğer konuları açıklayayım.

> şu an saksıdayken gübre atmam gerekirmi?
> Şayet gerekirse hangi gübreden almamı önerirsiniz?

Bence herhangi bir gübreleme yapmayın. İstanbulda yaşadığınızı görüyorum. Bauhaus'larda "Compo sana" adında bir markanın hazır toprak karışımı satılıyor (Bahçe bitkileri bölümünde bulabilirsiniz). Firma bu karışıma bitkilerin ihtiyaç duyacağı bileşenleri ekliyor. Dilerseniz küçük bir torba "genel amaçlı saksı toprağı" alıp fidanınızın dibine biraz bundan koyabilirsiniz.

> Lakin marta kadar saksıda birşey olurmu toprağı az gelme vs ?

Zorunlu değilseniz Mart'a kadar beklemeyin. Kasım aynın ortasından sonra, havalar soğuyup ağaçlar yapraklarını döktüğünde ağaçların metabolizmaları yavaşlamaya başlar. Sizin fidanınız yaprak dökmeyecek (Quercus coccifera yaprak dökmez) ancak onun da metabolizması yavaşlayacak. Bu nedenle kasım ortasından itibaren fidanınızı dışarıya dikebilirsiniz. Yok Mart'a kadar beklemek zorundaysanız yine sorun değil. Bence fidanınızı balkonda tutun. Arada sulayın, zaman zaman kış güneşini alabilirse iyi olur. Ancak fırsat bulduğunuz ilk zamanda toprağa dikmeniz en iyisi.

> sulama konusundada pek bilgili değilim malesef üç günde bi fısfısla suluyorum bu doğrumu? çamur olmayacak kadar nemlendiriyorum zaten yarı gölgelik bi yerde.

Az su kadar çok su da zararlıdır. Quercus coccifera Akdeniz iklimine özgü kurakçıl bir tür. Bu nedenle çok suyu sevmez. Ancak gelişiminin ilk yıllarında susuz kalmazsa iyi olur. Bu yüzden bence toprağın nemli-kuru arası bir durumda olması gerekir. Fazla sulamayın, fazla sulanır hastalanırsa kurtarma şansınız çok az. Toprağa parmağınızı hafifçe bastırın, belli belirsiz bir nemlilik hissediyorsanız yeterlidir. Kesinlikle çamurlaşma olmamalı. Saksınızın dibinde drenaj delikleri vardır umarım. Fazla su saksının dibinde birikmemeli, bu deliklerden dışarı atılmalıdır.

Bu arada fidanınız büyük ağaç olmayacak biliyor musunuz? Ekeceğiniz yeri belirlerken bunu bilmenizde Fayda var. Quercus coccifera 3-5m boylanan, yaprak dökmeyen, kuraklığa ve sıcağa dayanıklı bir çalı ya da küçük ağaççıktır. Yavaş büyür. Bu nedenle şehirlerdeki küçük bahçelerde kolaylıkla yetiştirilebilir.


Düzenleyen CornusMas : 10-08-2018 saat 08:04
CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön