View Single Post
Eski 08-08-2018, 20:48   #217
tapi
Ağaç Dostu
 
tapi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2016
Şehir: BURSA
Mesajlar: 565
Aşılı Rebutia

Sonunda ilk aşılı kaktüsümü satın aldım. Aslında aşılı kaktüsler estetik olarak göze hoş görünmüyor ama bazı kök sistemi zayıf kaktüsleri yetiştirmek için aşılama gerekli. Klorofil pigmenti bulunmayan Gymnocalycium mihanovichii hibotan gibi türler ise aşılanmadan hayatta kalamıyor.
Bendeki aşılı Rebutia; Üstte Rebutia heliosa, altta hylocereus undatus.
Name:  DSC00624.jpg
Views: 1181
Size:  72.9 KB
İnternette biraz araştırma yapınca aşı altlığı (rootstock) olarak kullanılan Hylocereus undatus hakkında önemli bilgiler edindim. Hylocereus undatus kolay büyüyen ve kolay köklenen dikensiz tropikal bir kaktüs türü. Bu nedenle aşı altlığı olarak sıklıkla kullanılıyor. Doğada boyu 10 metreye dek uzayabiliyor. Ancak aşı altlığı olarak kullanıldığı zaman ömrü 2 yıl kadarmış. Ticari olarak satıcılar için bu bir avantaj çünkü 2 yıl sonra üstteki kaktüs tek başına yaşayamayacak bir tür ise bu işlemin tekrarı gerekiyormuş!
Bunun dışında üstteki kaktüs türü ne olursa aşılı kaktüsün bakımı alttaki kaktüsün ihtiyaçları gözönüne alınarak yapılıyor. Yani burada bir tropikal kaktüs türü olan Hylocereus undatus u aşırı sıcak ve güneşten korumak gerekiyor. Ayrıca çöl tipi kaktürlere göre daha sık sulanabilir. Bunun dışında aşılı kaktüsün saksınını büyütmemek daha iyimiş.

tapi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön