Hobi bahçesi
Merhabalar,
10 yıldır mevsimlik sebzeler ekerek kendi ihtiyaçlarımızı karşıladığımız 200 m2 bir bahçemiz var. Bahçeyi ilk kurduğumuzda tahlilde aşırı kireç vardı yandaki inşaatın temel kazısından çıkan toprak getirilip serilmiş sanırım. umursamayıp yıllarca ektik diktik.
2-3 yıldır yaptığımız uygulamalar:
Günlük uygulama: Evden çıkan organik atıklar önce tavukların önüne dökülüyor sonra kalanlar bahçeye atılıyor. Bahçe 1,5x10 metre ölçüsünde 10 parçaya ayrılmış durumda üzerine hiç basılmıyor.
Aylık uygulama: Hasatı yapılan bitkiler hasatın yapıldığı yere doğranıyor.
Yıllık uygulama: Ormandan çam yaprakları getirilip malç yapılıyor. Eksildikçe yenisi getiriliyor. Budanan dallar 10 cm lik parçalara ayrılıp toprağa sokuluyor.Toprak üstü hep kapalı.
Sulama: Yer altı suyu.
Toprak numunesi ,arazinin 20 farklı noktasından 5-20 cm derinlikten el küreği ile alınıp karıştırılmıştır. yaklaşık 3 kg numune.
Yaprak numunesi: arazide ekili bütün fasulyelerden alttan ve üstten 2 yaprak alınarak karıştırılmıştır. yaklaşık 2 avuç yaprak
Değerlendirme isteği:
Bu sene bitkiler gelişimi çok iyi olmasına rağmen çok az meyveye yatınca (fasulyeler neredeyse hiç meyve vermedi) bir terslik olduğunu anlayıp tahlil yaptırdım. Hem toprak için hem de yaprak için yapılan tahlil sonuçlarını ekte verdim. Yıllardır bitki gerekli besinleri topraktan alıp kullanamadığı için bahçe maden yatağına dönüşmüşe benziyor. Bu sonuçları değerlendirmenizi rica ediyorum. PH öncelikli bir değerlendirmeye ihtiyacım var, Kükürt, leonardit ve yanmış gübre dışında ne önerebilirsiniz. 250 kg Çam ağacı kabuğu ve talaşı getirip (hızarla çam ağacı doğrayan yerlerden) bahçeye sermeye niyetliyim. Siz ne dersiniz. topraktaki kireçten kurtulmamın ya da zararsız hale getirmemin en sürdürülebilir yolu nedir. iyi forumlar.
|