View Single Post
Eski 27-07-2018, 13:42   #81
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi @feride Mesajı Göster
Merhaba, ben de bir hafta önce hediye yoluyla bir Zelkova sahibi oldum. Anlamadığım şu, bunlar madem sağlıksız, bize geldiklerinde neden yemyeşil oluyor da bir hafta sonra sararmaya başlıyorlar? Sağlıksız hatta kökü ölmekte olan bir ağacı nasıl iyi tutabiliyorlar? Benimki de sararıp dökülmeye başladı maalesef.. camları sürekli açık kapalı balkon, dış mekan sayılır mı? Yoksa açık balkona mı almalıyım? Bir de bu kök budaması için ne kadar beklemeliyim? Yardımcı olabilen olursa sevinirim. Çok teşekkürler..
Merhabalar.
Bu ağaçlar satın aldığınız yapı marketlere zaten yeni gelmiş oluyorlar ve kısa süre sonra sağlıkları bozuluyor, çoğu zaman o halde göremiyorsunuz çünkü görevliler onları önce satış dışı depo alanına alıp yeniden satış formuna getirmeye çalışıyor ama çok büyük oranda oralarda telef olup gidiyorlar. Yerlerine sürekli yenileri geliyor.

Tabi bir de eklenen stres faktörleri var. Ağaç uzakdoğuda üretildiği tarladan sökülüp saksılanıp uzun bir yolculuğa çıkıyor, hedef ülkede önce merkez depolara sonra şubelere dağıtılıyor ve orada satış için belirlenen yeni yerlerinde sizin almanızı bekliyor. Buraya kadar ciddi bir stres yükü var, güçlü bir ağacın yeni ortamına uyum sağlayıp biraz rehabilitasyon döneminden sonra eski sağlığına kavuşması da olası, ama tam bu sırada siz alıcı olarak onu o alışmaya çalıştığı ortamdan alıp yepyeni ve bambaşka bir çevreye götürüyorsunuz. Bu, zaten güçsüz bir ağaç için artık kaldırılması zor bir hal almaya başlıyor.

Bir de o son ortamında bakım şartları uygun değilse, ölümcül darbe vurulmuş oluyor.

Camları açık kapalı balkon yarı dış mekan sayılır, çin karaağacı/zelkova için uygun olabilir ama pek çok dış mekan ağacı için uygun değildir.

Ağacın sağlığı yerinde değilken kök budaması yapmayın. Ama kökleri hiç bozmadan daha büyük bir saksıya geçirebilirseniz bunun faydası olur. Büyük saksıdaki kalan boşlukları yeni ve kaliteli toprak karışımıyla doldurmalısınız.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön