View Single Post
Eski 20-07-2018, 20:37   #3114
Doku_Kültürcü
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,127
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Batuhan Yılmaz Mesajı Göster
Merhabalar, sizlere 3 adet sorum var

1- Çiçek sepetinden yeni aldığım orkidenin üzerinde beyaz taşlar vardı onları kaldırdım dekor olarak güzel duruyor ama bayağı tozlulardı çamaşır suyuyla güzelce dezenfekte etsem üstlerinde durmalarının bir sakıncası var mı ?

2- Bu orkidenin toprağı biraz kara ve yosunlanmış bugün dikkatli inceledim mikroskobik boyutta krem rengi iğrenç böcekler dolanıyor ve 1 köküs ararmış ve diğer yeşil köklerde ağaç kökü gibi mantarımsı beyaz uzantılar çıkarmış ama çiçekler ve yapraklar aşırı sağlıklı gözüküyor haftada 1 suya daldırıp süzdürerek suluyorum ve 2-3 günde bir uzaktan sisleme su fışkırtıyorum tüm yapraklarına ve hava sirkülasyonu olan hep aydınlık ve direkt güneş ışığı olmayan yerde tutuyorum. Sizce toprağını değiştirmeli miyim ?

3- Bugün elime ölmek üzere olan bir orkide geçti yeşil yaprağı hiç kalmamış ama bir sürü kök var ve sanırım orkide aşırı yaşlı kök sapı 15 cm di ve 8 adet kesilmiş çiçek sapı kalıntıları vardı ve kök sapının en dibi kararmıştı ben de tüm kötü şeyleri temizleyip kök sapının siyah olduğu yeri kestim sonra deterjanlı su ile iyice köpürterek yıkayıp duruladım daha sonra sirkeli suyla iyice yıkayıp yaprak sapının ucunda ki kırılmış ve yumuşamış yeşil ucu iyice kurulayıp yaralı yerlerine toz tarçın sürdüm ve yıkama aşamalarında kökleri bayağı şişti umarım doğru uygulamalarda bulunmuşumdur sizce yaprakalrın hızlıca büyümesi için ekstradan ne yapmalıyım yarın yeni topraklarına geçireceğim şimdi sadece kökler nemli peçeteye sarılılar ne yazık ki tüm tavsiyelerinizi bekliyorum çok teşekkür ederim.
1. Taşlar saksıya kütle kazandırıyor ve saksının devrilmesini önlüyor. Ama, bitkiniz dengeliyse taşlar olmadan dengesini koruyorsa, taşları kaldırın. Phalaenopsis köklerinde de klorofil bulunur ve buradan da fotosentez yaparlar, enerji sağlarlar. Bu sebepten dolayı aşları kaldırın.

2. Saksı harcı zaman içerisinde bozulur ve küf gelişimine neden olur. Bu küflerle beslenen böcekler saksıda gelişmeye başlar. Saksı harcını değiştirin. Harcı, kullanmadan önce haşlayın, bu harçta bulunması muhtemel böcek ve salyangoz yumurtalarını yok eder. Harç soğuduktan sonra kullanın. Tarçın tozunu asla kullanmayın. Tarçındaki sinnamik aldehid orkideler için de oldukça zararlı bir maddedir.

3. Yaprakları kalmamış bir orkidenin hayatta kalması imkansız gibi bir durum. Phalaenopsis schilleriana botanik türünde kökten yeni bitki gelişimi olabiliyor (şahsen görmedim ama resimlerini görmüştüm) ama melez çeşitlerde hiç rastlamadım.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön