View Single Post
Eski 20-09-2007, 12:47   #3
ali boztepe
Yeni Üye
 
ali boztepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-06-2006
Şehir: bursa
Mesajlar: 15
Tohumdan AT KESTANESİ üretimi

Sayın Aytacus, At kestaneleri Eylül sonu itibariyle Bursa'da ağaçlardan dökülmeye başlar.

At kestanelerini toplarken dolgun ve parlak olanlar seçilmeli ve hemen bir hafta içersinde geç kalmadan,daha önceden hazırlanmış toprağa fazla derin olmayacak şekilde ekilmelidir.

Ancak tohumlar ekilmeden önce 20 litrelik tenekeye su doldurulup, içersine bir çay bardağı MAZOT veya GAZYAĞI ilave edip, At kestanelerini de bu suda karıştırarak toprağa verdiğimizde,tohumları yiyen zararlı böcekleri de tiksindireceği için uzaklaştırmış oluruz.

Daha sonraları ise,yani baharla birlikte fidan olmaya başlayan At kestanelerini;Halk arasında "DANA BURNU" diye bilinen bir böcek türü yani zararlı; Bu fidanları köklerinden keserek kurumasına sebep olmaktadır. Yine,ayrıca beyaz renkte bir KARINCA türünün de, bu fidanların köklerinden başlayarak AT kestanesinin içini oyup özünü yiyerek kuruttuklarınıda gördüm.
Bütün bunlar için,yani bu zararlıları etkisiz hale getirmek için ZİRAİ İLAÇ satılan yerlerde,bu zararlıları da söyleyerek temin edeceğiniz ilaçla bu zararların önüne geçilecektir.

Bu ilaçlamayı Mayıs ayından başlayıp Eylül sonuna kadar ayda bir kez tekrarlamalısınız.En az üç yıl.

İlaçlamanın nasıl yapılacağını Zirai ilaç satan yetkili belirtecektir. Çünkü ilaçlar farklı farklı olup buradaki oradakilere uymayabilir.
Ayrıca, benim yaptığım işlemi belirtmek gerekirse: 20 Litrelik tenekeye su doldurup paket veya şişe halinde satılan ilacı bu suya kattıktan sonra ilaçlı suyu fidanların diplerine,yani kök kısımlarına gelecek şekilde verilmesi şeklindedir.

Size daha pratik bir fikir vermek açısından şunu belirtmek isterim: Eğer etrafınızda 20 kiloluk teneke kutular bulabilirseniz, bu AT kestanesi tohumlarını temin etmiş olduğunuz tenekelere ektiğinizde, sulaması daha kolay,dikimi ise daha pratik olacaktır. Çünkü fidanlar onun içinde rahatlıkla Dört beş yaşına kadar gelişebilir,dolayısıyla Fidanları teneke kutudan çıkarmadan toprağa böylelikle hazır halde verebilirsiniz.

Tüm fidancılar bu şekilde; gerek naylon tüp veya teneke kutulara bu tohum veya fideleri dikerek yıl kaybı olmadan hazır şekilde büyümelerinekatkıda bulunmaktadırlar. Ancak teneke kutuları altlarından delinmesini de unutmayınız.

Umarım yararlanırsınız.
Saygı ve hürmetlerimle.

ali boztepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön