View Single Post
Eski 16-07-2018, 22:16   #1
Güler
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Çıtır Börek

Bu günlerde çıtır böreğe merak saldım. Yapımı da çok kolay, çıtır çıtır yemesi de güzel.

Böreği 4 veya 6 yufkadan yapabilirsiniz.
Ben size 6 yufkalık tarifini vereceğim, malzemeleri 4 yufka için azaltabilirsiniz.

6 yufka
1 kg kıyma
3 adet soğan
tuz-karabiber-kimyon-pul biber

1 su bardağı su
1 su bardağından 2 parmak kadar az sıvı yağ

3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket kabartma tozu
(Bu karışımı üçe bölün)

yumurta sarısı ve çok az tereyağ

Önce ince ince doğranmış soğanı çok az bir sıvı yağ ile hafifçe kavurun sonra buna kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin. Kavurma işi bitince tuz, karabiber, kimyon ve pul biber ilave ederek böreğin iç malzemesini hazırlayın ve iyice soğumaya bırakın.

Bir yufkayı yuvarlak olarak serin. Bir su bardağına ilave ettiğiniz sıvı yağ karışımından fırça yardımı ile serdiğiniz yufkayı ıslatın.
un, buğday nişastası ve kabartma tozu karışımından birinci bölümünün yarısını yağlı yufka üzerine serpiştirin.
Sonra bunun üzerine ikinci yufkayı serin ve onu da yağlı sulu ile ıslattıktan sonra diğer yarı unlu karışımı serpin. (Bu durumda unlu karışımın birinci bölümünü iki yufka için kullanmış oluyorsunuz.)

Üst üste serdiğiniz bu iki yufkayı önce 4 eşit parçaya sonra da her 1/4 parçayı da dörde bölerek 16 eşit üçgen elde edin.

Aynen sigara böreği sarar gibi iç malzemeyi geniş kısma koyarak biraz yayvanca (geniş) olarak sarın. Sardığınız her böreği de yağlı suya batırarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.

Sonra üçüncü ve dördüncü yufkayı da aynı işlemden geçirin.
Daha sonra aynı işlemi beşinci ve altıncı yufkalar için de yapın.

Yani ikişer ikişer yufkaları 3 seferde kullanıyorsunuz.

Bütün yufkaların tepsiye sıralanması bitince, çok az tereyağ eritilerek börekler üzerine sürülür. (Fazla olmasın fırında pişerken yağları dışarı vuruyor)
Daha sonra da üzerlerine yumurta sarıları sürülerek 170 derece ısıtılmış fırının orta kısmında 20-25 dakika, üstü kızarana kadar pişirin.

Yerken çıtır çıtır gevrek olması hoşa gidiyor.

Birinci yufka ve sıvı yağ + su karışımı

Name:  IMG_3497 (600 x 450).jpg
Views: 405
Size:  63.1 KB

Name:  IMG_3498 (600 x 450).jpg
Views: 326
Size:  64.3 KB



Düzenleyen Güler : 17-07-2018 saat 11:03
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön