View Single Post
Eski 11-07-2018, 17:09   #37
Μediterranean
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-07-2018
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 7
HİNDİSTAN CEVİZİ TÜRKİYE-DE VAR MI? TÜRKİYE-DE YETİŞMESİ MÜMKÜN MÜ?

Selam. Konu ile ilgili başlık bulamadım. Türk sitelerinde konuyla ilgili, net açıklamalar bulamadım. Varsa da ya çöp bilgi yahut dağınık konular var.

Hindistan cevizi palmiyesi güney sahillerimizde denendi mi? Bunu sanırım bilen yok; referans olarak da, benzer ülkelerden hareketle yetişmeyeceği kanaatine varılmış olabilir, veya bu konu pek ilgi alanı olmamış bir mevzu olsa gerek.

Eğer denenmemiş ise de, bir düşüncemi paylaşmak isterim, ülkemiz uzmanlarınca Anadolu toprakları son buzul çağından etkilenmemiş; bu nedenle ülkemizde çoğu bitkinin adaptasyon şansı yüksek olabilir.

Zamanında yetişmez denilen çoğu egzotik meyve, başarı ile yetiştirilmiştir. Hindistan cevizine de, doğru koşullarda ve doğru türlerle doğru yöntemlerle yetiştirilme şansı verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Mısır akdeniz sahilinde denenmiş olmamış, yok efendim, lübnan sahillerinde denenmiş olmamış, ispanyada denenmiş olmamış, kıbrısta denenmiş olmamış.

Hep 'mış mış' hiç birisi bir Türkiye değildir; Türkiye-nin enlemleri ekvatora çok uzakmış, bir sürü bahane, ekvatora yakın olup da tropikal meyve yetişmeyen ülkelerde yok değil.

Bu bağlamda enlemler ölçüt olmamalı, bu yanıltıcı olacaktır. Enlemler değil, iklim değerleri kıstas olmalı zannımca.

Güney bölgelerimize muadil bir iklim örneği olarak da Avustralya Port Macquarie en yakın iklim değerlerine sahip ve burada hindistan cevizleri yağmurlu serin iklime rağmen yetişiyorlar.

Eklenen Resimler
     
Μediterranean Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön