View Single Post
Eski 10-07-2018, 09:18   #4
funku
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 57
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sonromeo Mesajı Göster
Sayın forum üyeleri , tabiat gönüllüleri, kardeşlerim , ağabeylerim , ablalarım , Romalılar !
Verdiğim bilgilere uygun olarak sizden fikir , yorum ve tavsiye ihtiyacım var, lütfen esirgemeyiniz.
Öncelikle planlamam gereken iki konu var :
1) Dikili arazi yapma şartını yerine getirmek için dikilecek fidan cinsi.
Bu konuyla ilgili ek bilgiler vereyim: Buradan elde edeceğimiz gelir bizim asli gelirimiz olmayacak. Yani lütfen gelir öncelikli düşünmeyin. Ayrıca buraya zorunlu olmadıkça işçi sokmayı düşünmüyoruz. Dolayısıyla nispeten az emekli çeşit daha uygun olacaktır. Bir de yaş meyve olmasın ki depolamaya uygun olsun. Zirai don her sene olmuyor olduğunda ise 1-2 ya da 3 gece oluyor. Bunu dizel dumanlama cihazıyla bertaraf edebileceğimi düşünüyorum. Benim aklımdaki ilk seçenek Ferragnes cinsi badem fakat sizlerden tavsiye rica ediyorum.

Eklenti 677643

2) Tarlanın etrafını çevirmek için çit.
Bu konuda da şu bilgiyi vereyim : Tapuda tarla alanımız 9750 metrekare. Fakat mahkeme kararıyla imar işlemi durdurulduğu için fiili olarak eski durumu kullanılıyor ve bu daha ne kadar sürecek belli değil. Ben belediyedeki çeşitli arkadaşların görüşlerini derleyerek en iyi ihtimalle beş seneden önce olmaz diye tahmin ediyorum. Fiili durumda ise tarlamız 17500 metrekare. İmara geçene kadar tarlanın tamamını çevirmek istiyorum. Bu durumda ise google earth programına göre çevre 1100 metre uzunlukta. Bu uzunluk için 2,5 metrede bir profil çakarak 2 mm kalınlıkta galvaniz örgü teli çekmenin sadece malzeme bedeli ortalama 20 bin lira. İşçilik olursa ve tel cinsini pvc kaplıya çevirirsek bu bedel 35-40 bin lira civarına fırlıyor. Daha tarlaya eve kuyuya para harcamadan sadece muhafaza altına almak için bu bedel gözümü korkuttu.

Şimdi değerli fikirlerinize ihtiyacım var. Tel örgü yerine çit bitkisi eksem uygun olur mu. Peyzaj konusundaki okuduklarıma göre üç uygun bitki çeşidi var : Mazı kurtbağrı ve leylandi. Bunlardan birini seçsem tel örgü masrafından kurtulur muyum. Eğer cevap olumluysa hangi çeşit tohumdan ekerek bir yıl sonunda en az 50 cm’lik yüksekliğe ulaşır. Bu çeşit için damlama sulama sistemi kurmaya gerek var mı , (varsa da su sıkıntımız yok sadece maliyet artar). Ayrıca bu bitkinin dip kısımları börtü böcek haşere ve yılan yuvası olur mu?

Herkesten istirhamım lütfen yorum yapın ki bir an önce planlama çalışmasına başlayayım. Hatta gerekiyorsa şimdiden viyollerde çimlendirmeye başlayayım. Fidan dikimini sonbaharda yapacağım çit bitkisinin sonbahara kadar yükselti oluşturmasına gerek yok. Çünkü bölgede yabani hayvan tehlikesi yok ve zarar vermek kastı ile birilerinin araziye gireceğini düşünmüyorum.
Tüm yorumlar benim için önemlidir lütfen esirgemeyiniz.
Öncelikle verdiğiniz kararın hakkınızda hayırlı olmasını temenni ederim. Benzer duygularla yola çıkmış ve belli bir mesafe kaydetmiş bir arkadaşınız olarak edindiğim küçük tecrübeleri sizinle paylaşmak isterim.

Çit konusunda karar vermeden önce size tavsiyem, çitin hangi amaçla çekileceğini belirlemenizdir. Yani hayvan girmesin diye mi? İnsan girmesin diye mi? Hayvan girmesin diye çekecekseniz, hayvan türüne göre hareket etmek gerekir. Yani sadece inek, koyun gibi hayvanlar girmesin derseniz dikenli tel tercih edilebilir ama köpek, tilki, çakal gibi hayvanlar da girmeyecekse o zaman mutlaka kafes tel gerekir. Hatta kafes telin alt tarafına da jiletli tel veya beton şerit çekmek gerekebilir.

Direk konusunda tavsiyem profil direkten ziyade kaliteli beton direk kullanmanızdır. Hem daha ekonomik olacaktır hem de daha dayanıklı olur. Profil direklerin zamanla paslanıp diplerinden kırılabileceğini düşünüyorum. Fakat mutlaka içerisinde demir olan dayanıklı betondan imal edilmiş olmalılar. Aksi takdirde mevsim geçişlerinden kısa sürede etkilenip kırılacaktır.

Çit bitkisi konusuna ise bence hiç girmeyin. O bitkilerin temini, dikimi, bakımı size daha pahalıya mal olacaktır ve bunlar sizin için sorun değilse bile büyümeleri hayli zaman alacaktır.

funku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön