View Single Post
Eski 08-07-2018, 17:58   #31
Eukalyptus
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-01-2018
Şehir: -
Mesajlar: 26
Mikroklima bitkiler

Tipik yaygın, Türkiyedeki klasik akdeniz iklimi bölgelerin her yerinde datça hurması yetişmez. Akdeniz bölgemizde, iç içe bulunan, bazı mikro iklim alanlar vardır, oralarda yetişebilir.

Dolayısı ile bu bölge koşullarına uygun, endemik bitkiler; tropik koşullara yakın olması hasebiyle, Türkiyenin her tarafında yetiştirilemezler.

Ocak ve şubat ayında, mikro iklim koşulları bulunan bölgeler vardır: örneğin, Datça, Bozburun, Alanya, Anamur, Karataş, İskenderun gibi, bazı sahil, deniz nemi ve sıcaklığının etkisi altında olan azınlık bölgelerdendir.

Örneğin, muz tropik bir meyvedir, muz yetiştiricileri, meşhur bir tabir kullanırlar; 'muz denizi görmeli' şeklinde. Dikkatli bakarsanız, mikroiklim bölgelerde seraya ihtiyaç duyulmaz, onun dışında çoğu yerde muzlar sera tarımı metodu ile yetiştirilmektedir.

Mesela son yıllarda, avokado ve mango vb. tropik meyve adaptasyonu denemelerinde, ülkemiz de; Meksika'ya eş değer koşulları bulunan mikroiklim yerler tespit edilmiştir. Dolayısı ile çoğu tropik bitki türleri üretimi az miktarda da olsa bu bölgelerde yapılmaktadır.

Yani, -15 değil; henüz 0 dereceye gelmeden datça hurması palmiyesi ölecektir, bu sebepten datça hurması her yerde yetişmez. Yahut sera gibi, veya kışın ısıtmalı kabloları olan sera benzeri bir şey ile palmiyeyi korumanız gerekecektir. Mesela: Isıtmalı kablo yöntemi, Avustralya da, cocos nucifera köklerini sıcak tutmak için kullanılmaktadır.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi C.Anıl Mesajı Göster
Eğer koruma faktörü yoksa hava sıcaklığı -15 e vardıysa datça hurmasının yaprakları tamamen ölecektir.


Düzenleyen Eukalyptus : 08-07-2018 saat 18:40 Neden: imla sorunu
Eukalyptus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön