View Single Post
Eski 06-07-2018, 22:48   #153
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AkisSoftware Mesajı Göster
Tüm uzman arkadaşlara bir kaç sorum olacak;

Şimdi (temmuz ayında) Ankarada ıhlamur ağaçları üzerindeki yeşik olan tohumları toplayıp toprağa eksem ne zaman çimlenme olur ya da çimlenme olurmu?

Diğer sorum ise bu tohumdan çimlendirdiğim ıhlamur ağaçları, anaç ağacın tüm özelliklerini taşırmı yani aşı vs yapılması gerekirmi?

Teşekkürler
Sn. AkisSoftware;

Tohumlar olgunlaşmadan çimlenir mi? 2 yaşındaki çocuğun çocuğu olur mu? Önceki yazılanları ve tohumların olgunlaşmaların tam olarak tam olarak takip etmediniz sanırım.

Bende hangi meyve veya sebzeyi tohumluk olarak bıraksam ondan ürün almam tohumların tam olgunlaşmalarına kadar sürüyor. Nerede ise o kökenden yeni ürün alamıyorum. Tohumlar yeni bitki yapacak kadar olgunlaşınca ancak yeniden ürün verebiliyor. Beyaz haldeki karpuz çekirdeğinden yeni bitki olması mümkün değil. Çekirdeklerin tamamen siyahlaması gerekiyor.

Fikir jimnastiği yapmak yerine her şeyi olması gereken zamana göre ayarlasanız daha uygun olmaz mı? Ben çam ağacı kozalaklarının ilkbaharda açıldığını, tohumun bulunduğu çekirdek ve onu rüzgarda taşıyarak uzaklara götüren kanatlarının bulunduğunu gözlemleyerek görmüştüm. Kozalak içinde kışı geçiren tohumlar ilkbaharla birlikte 'sıcak ile sanırım kozalak açılıyor) düşerken kanatları ile çimlenmek için yolculuğa çıkmaktalar. Ihlamurda aynı şekilde olgunlaştığı zaman nerede ise tümü dökülecektir. Kışı toprakta geçirip çimlenme engelini aştıktan sonra ilkbaharda yeni bir bitki oluşturacaktır.

Mine hanımın daha önce bahsettiği şekilde belirli bir yaşa olgunluğa gelmeden çiçek vermeyecektir. Aşı yaparsanız bu süreyi daha kısa zamanda atlatırsınız. Aynı şekilde İyi ve verimli olan ıhlamuru aşı ile çoğaltırsınız.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön