View Single Post
Eski 05-07-2018, 10:11   #37
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Antarktika Mesajı Göster
...
1) Nereden hangi tohumu almalıyım? Daha önce defalarca kez Zengarden.com'dan aldığım tohumlarda randıman alamadım. Kendilerine eksiklerimi ve hatanın nerede olduğunu sormak için çok kez mail attım ve telefonla aradım ancak geri dönüş yapmadılar. Kısacası nereden ve nasıl hakiki organik doğru tohumu bulabilirim? Lütfen beni yönlendiriniz. Özellikle Habanero, Bhut Jolokia, Jalapeno veya Carolina Reaper türlerini düşünüyorum. Lütfen doğru organik tohumu bulmama yardım ediniz.
2) Ne tür bir saksı kullanmalıyım. Yoksa küçük bir sebze yatağı mı yapmalıyım? Ağaç mı plastik mi teneke mi? Bu kez doğru yapayım bu işi ve inşallah başarılı olurum.
3) Nasıl bir karışım? En doğru ve sağlıklı karışım. Hazır poşet toprağı yoksa doğrudan bahçe toprağı mı? Yani hangisi? Sadece yetiştirebilme başarısına kavuşmak istiyorum.
4) Doğru bakım, sulama ve sağlanması gereken şartlar nelerdir?
Arkadaşlar ne olur beni anlayın ve bana tüm içtenliğinizle yardımcı olunuz. İnanın psikolojim bozuldu. Değerli cevaplarınız bekliyorum. Saygılarımla
1- Doğru tohum için yöresel tohumları paylaşan etkinlikler oluyor, takip edip doğru tohumlara sahip olabilirsiniz. Öncelikle agaclar.net i yani bu forumu takip edin. Biber olarak 'en acı' biberi yetiştirmek 'halk' için doğru değil bence. Acıyı çok seven biri dahi olsanız bu biberler günlük tüketime uygun değil. Sos yapıp içine bir tane atacaksınız sadece. O sebeple bu biberleri yetiştirmek 'fantazi' Acı ve tatlı güzel tohumlar dağıtılıyor forumda, illa isterseniz bir iki kök bulunsun, tamahınızı alırsınız. Bende üç yıldır var, fazla randıman olmuyor, arkadaşlara "işte dünyanın en acı biberleri" diye gösteriyorum, "vaavvv" diyorlar hepsi o kadar, yer misiniz dediğimde isteyen olmuyor. Geçenlerde turşusu kalmıştı elimde, erkek kardeşime tattırdım bir tane, bu ne yav ne olacak ki diye yemeye başladı ondan sonra tüm sindirim sisteminde hissetti biberi ve ertesi güne kadar sürmüş bu duygu

2- Yeriniz imkanınız varsa her türlü toprak en güzel saksıdan iyidir. Yani 'sebze yatağı' mantıklı.

3- İlk etapta çok kasmayın kendinizi, perlit alayım, torf bulayım, cocopeat de olsun, leonardit nerede kaldı, solucan gübresi mi, keçi gübresi mi derken stres olmayın. Etrafınızda ne varsa olanla idare edin. Üsttekilerden bulduklarınızla yola başlayın, zamanla bilgi-tecrübe artacak ve 'kendi doğrularınıza' ulaşacaksınız. İçinizde 'aşk' varsa zaman en güzel ilaç olacak bu aşkı devam ettirmek için. Yoksa tüm bu malzemelere harcayacağınız emek-zaman-para-beyin gücü bu aşkı 'karasevdaya' dönüştürebilir ki bu bir hastalıktır maalesef. Geçici bir 'heves' e dönüşürse de üzülmeyin seneye foruma giriş şifrenizi dahi unutacaksınız zaten.

4- Doğru zaman-ekim-dikim-sulama vs. hepsi zamanla olacak şeyler. Bulunduğunuz bölge, çevre şartlarınız, yetiştirme şartlarınız, maddi durumunuz, ayıracağınız zaman vs. üstteki şartları etkileyecek etkenler. Forumda çok güzel arkadaşlar var, mutlaka onları takip edin. Bu işe sizin gibi yeni başlayanları da takip edin ki yapacağınız hataları onlarda göresiniz. Facebook gruplarında her kafadan çok ses çıkıyor, faydalanamazsınız, bilen de konuşuyor, bilmeyenler daha çok konuşuyor.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön