View Single Post
Eski 20-09-2007, 09:16   #7
zenfree
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Lobelya narin dallarını bulut gibi saran minik çiçekleri ile çok zarif bir bitkidir. Bahçede yer örtücü olarak bordürlerin ön kısımlarında, kaskatlarda , kayalık havuzların çevresinde kullanılabilir. Asma saksılara tek başına ekilebildiği gibi, daha yüksek boylu çiçeklerle birlikte hoş saksı kompozisyonları da yapılabilir. Lobelyanın yıllık ve ömürlü cinsleri vardır. Burada bahsedilen yıllık cinsler olup süs bitkisi olarak daha çok tercih edilirler.

Lobelya beyazdan mora kadar farklı bir çok renklerde açar. Diğer yıllık çiçeklerden biraz daha nazlıdır.

Toprağı humuslu olmalı ve daima nemli tutulmalıdır. Lobelya güneşte ve hafif gölgede yetişebilir. Serinlikten hoşlanır. Aşırı güneş ve rüzgardan korunursa daha uzun ömürlü olur.

Lobelya tohumdan yetiştirilecekse şubat ayında ekilir. Ilık, aydınlık ve kapalı bir ortamda tohumlar saksılara serpilir. Tohumlar toz gibi ufak olduğu için üzerleri örtülmez. Sadece çok hafif bastırılır. Püskürteçle sulanır. Toprağı daima nemli tutulur. Çıkan fideler küçük keselere şaşırtılır.Daha yoğun büyümeleri için dal uçları koparılır. Fideler önce serin ve kapalı bir yere, soğuklar geçtikten sonra dışarı alınır ve nihai yerlerine dikilir.

http://www.humeyraozdamar.net/mevsimlikcicek2.htm

Bu çiçekle ilgili yetişirme bilgilerini yukarıya kopyaladım. Yetiştirmeyi düşünüyorum ama tohumları yok. Bir kaç markete baktım bulamadım. Nereden bulabilirim acaba? Fidanlıklarda da hiç rastlamadım bu güne kadar.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön