View Single Post
Eski 17-07-2009, 09:28   #4
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kubat_izmirli Mesajı Göster
Bahçeye dikili Sayın Meyvelitepe.
Bu durumda bakılması gereken bir kaç şey var.

1. Sürgünler: Bitki sürekli büyüme eğiliminde ise çiçek atma söz konusu olabilir. Topraktaki azotun fazla olması, koltuk ve sürgünleri almamış olmanız bitkiyi çiçeklenip meyve tutmak yerine bir çok dal budak salmaya ve sürekli büyütmeye teşvik edip buna sebep olabilir.

2. Sulama dengesizliği, kök küçüklüğü: Bu da bitkinin meyve bağlamama sebebi olabilir. Domates fidesini ilk dikimden sonra bir süre kökünü geliştirip büyütmek için çaba harcanmalıdır. Bunun da bir kaç yöntemi var. Toprak çok sıkı olmayıp humuslu, hafif asitik, biraz gevşek, kılcal köklerin kolayca yayılabileceği özellikte olmalı. Fide dikiminden sonra bitki büyüdükçe kök boğazı kademe kademe doldurulup yükseltilmelidir. (uygun durumda 30-40 santime kadar kök boğazı toprak seviyesi yükseltilebilir). Bu sayede toprak altında kalan bölümde de köklenme olur. Bir diğer önemli şey, sulamadır. Domateste fazla su verilmez. Verildiğinde de kök boğazından değil, daima sadece kılcal köklerin gitmiş olabileceği mesafeden verilir. Bitki büyüdükçe de bu mesafe arttırılır. Kılcal kökler neme doğru ilerleyeceklerdir. Böylece köklerin geniş bir bölgeye yayılması da sağlanmış olur. Toprak altındaki büyük ve sağlıklı kök, toprak üstünde de işlerin iyi gitmesinin bir gereksinimidir.

3. Sıcaklık: Bu aylarda ısının çok fazla artması bitkiyi strese sokar ve çiçek atmasına sebep olabilir. Bitkinin yeterince güçlü olmaması sıcaklığın etkisini arttırır. Bu etkiyi azaltmak için ben domateslere de kaloin kili uyguluyorum. İşe yaradığını da gördüm. Bitkinin beyaz kil tabakasıyla kaplanan gövde ve yaprakları güneş ışınlarını geri yansıtıyor, bitkinin aşırı ısınmasını önleyip, fotosentezin sürekliliğini sağlıyor. Söz gelimi, aşırı sıcaklarda bitki güneşe karşı olan yapraklarını bükerek güneşe bakan yüzeyi kendi kendine azaltmaya çalışıyordu. Kaolin uygulamasından sonra buna gerek görmemeye başladı. Bu tür bir uygulama yapma imkanınız yok ise, öğleden sonranın çok sert ışıklarından koruyabilecek başka bir önlem düşünebilirsiniz. Yalnız, sabah öğleye kadar ve saat 16:00'dan sonra mutlaka güneş alsın.

4. Hastalıklar ve zararlılar: Bunlar da probleme sebep olurlar. Yüzlerce türü var. Fakat başka belirtilerden böyle bir durum olup olmadığı anlaşılır.

Buna göre sizinkilerin durumunu yorumlayıp, uygun tedbiri alabilirsiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön