Merhaba,
Önceki günkü paylaşımım ve fotoda görülen durumdan sonra günde 4 kez 6 dk sulama ile bizim gençleri durumunu aşağı foto ile ekliyorum.
Sulamasız süreç içinde kızarma evresinde olan meyveler pörsümüş. Ancak tatları ve aromaları oldukça iyiydi. Suyu azaldıkça şeker ve aroma içeriği yükselmiş gibi
Sulama rejimini günde 5 kez 6 dk olarak ayarladık. Çiçek gözleri yoğunlaşmaya başladı. Döllenmiş ve gelişmeye başlamış meyveler de var.
2016 Mayıs ayında başlayan sürecimiz aksaya aksaya bu noktaya geldi. Ticari manada profesyonel denebilecek bir süreç olmadı. Çok şey yaşadık, çok hatalar yaptık, çok sorunlar gördük, çok çözümler ürettik. Nihayetinde 1500 fide de olsa bitki besleme deneyimini tamamlamak üzereyiz. Sürekli gözlem yapmaya, değerlendirmeye, çilek ve bitki alanında yeni teknik ve bilimsel araştırmaları takip etmeye çalıştık halen de devam ediyoruz. Tüm problemlere ve demotive zamanlara karşı rotamızdan ayrılmamaya çalıştık. Bundan sonraki dönemde mevcut sera yapımızın revizyonlarını tamamlayarak gelecek sezon tüm alanı sertifikalı, profesyonel üreticiden frigo fide ile doldurup daha fazla üretim deneyimi ve daha fazla bilgiye sahip olmak. Bu sektörde ve özellikle bulunduğumuz ülkede gelişim doğrusal olmayacak. İlk başlarda aynı seviyede düz ilerleyip zamanı geldiğinde yüksek ivme ile eksponansiyel bir artış yakalayacağız. İşte o ilk başların önemli kısmı geride kaldı. Bu forumdan ve isimlerini sizlerin çok iyi bildiğiniz forum paydaşı değerli kişilerin bilgi, emek ve deneyim paylaşımları benim ilk basamağım oldu. Sonraki basamağım bu işin okullarında okutulan kitaplar, yayınlar, makaleler. Tabi basamak derken henüz sanıyorum ilk basamağı dahi aşamadık. Bunlar benim naçizane ifadelerim. Forumda önceki yıllara göre hareket olmamasına rağmen paylaşımlara devam etmenin gereği var ve edeceğiz. İşlerimiz yoluna girdikçe paylaşacağımız bilginin de niteliği derinleşecektir ve umuyorum araştırmayı, okumayı, üretmeyi, bilimi seven kişilere ve özellikle de genç girişimcilere bir nebze katkımız olur.
Kolaylıkla...