View Single Post
Eski 09-06-2018, 22:06   #28
tarku
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Bu sene vefat eden Mustafa amca asmalarda boğazlarının açılıp var ise aşıdan gelen köklerin kesilmesini söylemişti. Kesmez isem aşıdan çıkan köklerin anaçı eleyeceğini yaz döneminde de zayıf oldukları için aşı yapılan asmanın kuruyacağını söylemişti.

Tabi ki siz vişnelerin anaçlarından uzayan kökleri keserseniz anaç idrislerden besin almaya devam edecek. Burada bir kişinin tanıdığı veya babası sizdeki gibi idris anaçlarının üzerine toprak ile yükseltilmesi sonucu vişnelerden çıkan köklenenlerini sonbahar veya ilkbaharda alttan kesip fidan olarak dikiyormuş. Karşılaşabilirsem o kişiye nasıl olduğunu sorarım.

Bende da aynı sorun var. Aşılamış olduğumuz ahlatlardan bir kısmının üzerine toprak ile doldurduk. Şimdi aşı yeri alt kısımda. Bakalım ağaç bu duruma nasıl tepki verecek.
Vişne çok arsız bir ağaç. Köklerden çıkan piçleri, toprak biraz nemliyken kuvvetlice çekerseniz köklü bir şekilde çıkar ve başka bir yere dikebilirsiniz. bir vişnemin etrafında böyle 100 lerce piç vardı ne kadar temizlemeye çalışsamda ağacı kurtaramadım. Şimdi etraftan çıkan yabanilerin ortasında kaldı ve görünmez oldu.
Ahlatta çok dip sürgünü veriyor. Uzmanların dediklerinde mutlaka bir bilimsel gerçek vardır. 2 sene önce işçi tutup, 100 tane armut fidanı diktirdim. Adamlara ne dediysem anlatamadım aşı yerlerini gömmüşler. Kendi başıma uğraşıp, aşı noktalarını açtım. İnsanlarda eskiden kalma bilgiler var ve yeni bilgiye kapalılar.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön