View Single Post
Eski 06-06-2018, 13:12   #246
acemi ciftci
Ağaç Dostu
 
acemi ciftci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 213
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan Mesajı Göster
Bu aralar insanlar ne yaptığını bilmiyor. Eskiden akıllı telefon, bilgisayar vs yokken insanlar birbirlerine daha fazla zaman ayırıyordu. Şimdi ise kendine bile ayıramıyor.

Önceden toplantı yapalım denince herkes sevinirdi. Toplantıdan sonra arayı açmayalım diye de tembihlenirdi. Eski hava da yok, kimse de heves de yok.
Eskiden bu durumun sadece y ve sonrasinda gelen kusakta oldugunu sanirdim ama herkeste ayni sorun var. Artik birakin bir kitabi uzun bir yaziyi okumak bile zor geliyor. Fiziksel caba veya dikkat gerektiren herhangi bir konu eger biraz bile uzun surecekse baslamiyoruz bile. Soruldugunda yapmak istenen cok sey var. Herkes kendisi ile ilgili 10 proje sayabilir ama ya coguna baslanmamis ya da baslanip ilk tumsekte birakilmis.

Buna biraz da tukettigimiz medya sebep oluyor bence. Bilgi, icerik miktari o kadar artti ki insanlar dikkatini hepsine veremez oldu. Dikkat cekmek zorunda olan medya ureticileri de careyi atistirmalik iceriklerde buldu. Yemek tarifleri artik 30 saniye. Yemegi yapmak 40 dk bazen ama tarif o kadar kisa ve kolay gosteriyor ki yeterince cok bu tarz video izlediginde insan ayni hizla yapabilecegini saniyor. Cocuklar artik bilgisayar oyunu oynamak yerine bilgisayar oyunu oynayan kisilerin videolarini izliyor. Cunku kendisi oynamaya kalksa izledigi seyleri elde etmesi gunlerini alacak. Video hazirlayanin da gunlerini hatta haftalarini almis zaten, ama video 30 dk. Onu tuketmek daha kolay.

Bu ve benzer tuketim insanda bir seye vakit ayirdiginda bosa vakit harciyorum, tuketebilecegim baska seyleri kaciriyorum hissini yaratiyor. Adini bile koymuslar FOMO(fear of missing out). Ben bi cozum bulamadim ve verdigi histen cok rahatsizim. Bu yuzden donem donem bir konuya sarip sikilana kadar uzerine gidiyorum. Henuz bitkilerden yilmadim. Bakalim neler olacak. Bir gun belki toplanti yapariz da uzun uzun konusuruz

acemi ciftci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön