View Single Post
Eski 03-06-2018, 03:45   #2665
anarius
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 114
Mikroelement eksikliği belirtileri görülüyor. Tahminim, çinko. Kamkatta sık görülen bir besin eksikliğidir. 15-15-15 vb gübreler dediğiniz gibi NPK gübreleridir, üzerinde açıkça yazmadıkça mikroelement içermezler. Mikroelement içerikli gübre temin etmeniz gerekir. Üzerinde yazar Fe, Zn, Mg, B, Mb, Mn, Cu, vb diye.

Bu elementlerden bazıları mobilken, bazıları değil. Yani gübreyi uygulasanız bile mevcut yapraklar düzelmez, sadece yeni çıkacak olan yapraklar normalleşir. Örneğin, demir (Fe) ve çinko (Zn) böyledir. Bu videoda görebilirsiniz: https://youtu.be/by-DczGRmj4?t=5m8s

Yeni alacağınız gübreyi, hemen işe yaramadı diye tekrar tekrar uygulamayın. Bitkinin tepki vermesi zaman alıyor. Aksi halde, fazla gübreden bitki "yanabilir". Bunu yaprak uçlarının kahverengileşmesinden ve ardından dökülmesinden anlayabilirsiniz. Gübre eksik diye dozajını da fazla fazla vermeyin. Bana sorarsanız, daha düşük dozajda ama daha sık vermenizi öneririm. Örneğin, eğer üzerinde 4 haftada bir kez, 1 tam kapak yazıyorsa:

- 2 haftada bir yarım kapak veya
- her hafta çeyrek kapak

daha iyi sonuçlar verir.

anarius Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön