View Single Post
Eski 27-05-2018, 01:39   #3103
Charlaux
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Saksı fotoğrafının sağ alt kısmındaki kabuk tarçın kabuğu. Tarçın, sinnamik aldehit içerir ve küfler için olduğu kadar bitkiler için de zehirlidir. Tarçın, sanıldığı gibi masum bir madde değil. Kullanırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Bitki için yapılabilecek bir şey yok, tarçını uzaklaştırmak için oldukça geç kalmışsınız.
sn.Doku Kulturcu'nun mesajina ek olarak bu durumda ne yapmaliyiz diye dusunenler icin kucuk bir bilgilendirme yazmak istedim. Tarcin yerine oksijenli su (3 litreye 1 yemek kasigi) kullanilabilir. Bu hem dezenfektan gorevi gorecek hem de orkidenize tarcin gibi hasar vermeyecektir. Bir bocek ya da canli gorurseniz ilk basta karisimi degistirmeyi ve oksijenli su karisimi hazirlayip bitkiyi burada bekletebilirsiniz. Sorun ilerlemeye devam ediyorsa ya da zaten farkettiginizde orkideyi bitler pireler sardiysa sus bitkileri icin olan gerekli ilaclari kullanabilirsiniz. Ornegin bitkinizde unlu bit varsa unlu bite yonelik bir ilac, orumcek varsa buna yonelik bir ilac kullanmalisiniz. Ancak orkidelere sus bitkisi icin olan ilaclar kullanilabilir.Zaten bildigim kadariyla orkide icin spesifik insektisit fungusit ilaclar yok.Ama akliniza takilirsa elbettte buradan sorabilirsiniz bir zarari varsa degerlendirebiliriz.Ancak boyle bir ilac kullanilacaksa ilacin kurallarina mutlak suretle uyulmali;emin degilseniz daha hafif bir dozajda hazirlamalisiniz. Daha dogal tarifler icin (Ev yapımı ilaçlar) basliga goz atilabilir ve buradaki kurallara gore uygulanabilir. Tarcin cok denemek isteyenler icin orchidboard forumlarinda cinnammon diye aratmak bir secenek olabilir. Ancak her durumda bitkinin kucuk bir kisminda deneme yapmak (ortasindan) uzak onemli.

Su post yine okunmali : Ev yapımı ilaçlar

Son olarak orkide olumleri olabilir.Ben yeri geliyor hala dikkatsizligim yuzumden orkidenin olumune sebep oluyorum (ya da bir hastalik bulasiyor ve hicbir caresi yok).Bu forumda artik hatri sayilir bir mesaj birikimi oldu.Bu hem koleksiyonunu gelistirmek icin elde olan yerel ve uluslarasi secenekleri (Asya,Avrupa,Kuzey Amerika) hem de orkide bakimi videolarini iceriyor.Bu noktadan sonra orkide bilgisini gelistirmek icin okumasini ve opsiyonlarini degerlendirmesini tavsiye edebilirim. Ve bence cok spesifik bir sorunuz olmadigi muddetce (yani su ilaci mi kullansam, butun basliklari okudum da bunu goremedim gibi) tum sorularinizin cevabi sitemizde mevcut. Fakat bir gercek var o da orkideler hakkinda ogrenmeye calismassaniz bitkinizin elbet bir gun olecegi. Cunku iyi bir bakim olmazsa orkideniz hastaliga acik olur iyi bir orkide bakimi da agaclar.net i hatim etmekten geliyor. Bu raddeden sonra merakiniz artmiyorsa belki orkideler sizin icin degildir.Boyle guzel ve ozel bitkilere cicek endeksli yaklasmamak lazim (yine orkideler gibi guzel cicek acan baska ve narin olmayan bitkiler var cunku).

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön