View Single Post
Eski 22-05-2018, 19:09   #1402
BayEğrelti
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-11-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 26
Merhabalar, sorunumu paylaşmam gereken yer burası mıdır bilemiyorum, ancak hem dış mekan bitkileri, hem de sebzelerimde yaşadığım bir sıkıntı olduğu için buraya yazma kararı aldım. Hatam olmuş ise uyarırsanız sevinirim.
Havaların ısınmasıyla birlikte mart sonuna doğru ektiğim tohumlar çimlendi. Güzel güzel yaza hazırlanıyoruz derken önce yaprak bitleri ve unlu bitler vurdu bitkilerimi, önce önemsemedim pek, eskiden beri bitkinin üzerinde yaşayan canlılar olabileceğini ve aşırı bir çoğalma söz konusu değilse sorun olmayacağını düşünürdüm. Fakat yaprak bitlerine unlu bitler, thripsler ve kırmızı örümcekler eşlik edince tehlike çanları çalmaya başladı. Önce naneler ve sultan çiçekleri, biberler ve daha sonra sarmaşıkların büyümesi durdu daha dikkatli incelediğimde ise reyhanlar hariç her bitkide zararlıların ürediğini fark ettim. Bu arada biberler ne yazık ki ölümle burun buruna şu an, bir umut kurtulurlar diye bekliyorum sökmeye kıyamadım.
Ben bitki yağları ve esansların hastasıyım, sık sık parfüm ve çeşitli merhem denemeleri yaparım o yüzden geniş bir bitki yağı envanterim var. Neler yapabilirim diye düşünürken de bu yağlara başvurdum. Arap sabunu, sarımsak yağı ve suyu karıştırıp bir solüsyon yaptım. Yaprak bitleri ve unlu bitler ilk günde yok oldu, kırmızı örümcekler için 2-3 gün uğraştım. Fakat thripsler başka bir alemden gelmiş gibiler, tamam larvaları yok edebiliyorum bu solüsyonla, ancak saksı altları, kuytu köseler ergin thripslerle dolu, tabiri caize kımıl kımıl acayip aktif yaratıklar. Kimyasal ile mücadeleye son çare olarak başvurmak istiyorum, tamam kendimi korurum zehirden, fakat balkonu bizimle paylaşan kuşlar, kediler, uğur böcekleri, arılar ve daha birçok yararlı canlı bulunmakta ve zirai ilaç kullanmaya çekinmem de onlara zarar vermek istemememle alakalı. Artık bugün hazırladığım solüsyona da biberiye yağı damlattım son çare, domateslere de uygulamak durumunda kaldım, bir sağlam onlar vardı bugün baktım ki onları da üzüyor bu zararlılar. Sizlerden bilgi almak istiyorum. Organik mücadele çerçevesine ben bu thripslerden nasıl kurtulurum ? Teşekkür ederim şimdiden.

BayEğrelti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön