View Single Post
Eski 15-05-2018, 16:28   #939
Güler
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Sayın TCM, 100 metre kare ufak bir alan, neden tohumdan kendiniz yapmıyorsunuz?

Hazır rulo çim hakkında pek bilgim yok, ama duyduğum uzun ömürlü olmadıkları.

Ben sizin yerinizde olsam tohum eker sulamayı da birkaç Sprinkle ile hallederdim.
Şu anda çim bulunan yeri iyice temizleyin hatta 10-15 cm kalınlıkta bir toprağı da atın.

Tabana güzelce bir silindir çektikten sonra drenaj olayını halledin, orta kısma verevine koyduğunuz drenaj borusuna yan kısımlardan verevine balık sırtı gibi bağlantılarla bunu halledebilirsiniz. Ya da alan küçük olduğundan %1-2 lik bir eyim vererek yüzeysel drenaj da yapabilirsiniz. Maksat çim alan üzerinde su öbekleri oluşmasını önlemek.
Su çim alan üzerinde öbeklenip kalırsa hem çimler sararır hem de bitki gelişimi yavaşlar, kökler yüzeysel olur, oysa çim kökleri iyi güzel bir toprakta 20-25 cm kadar derine iner.
Piyasada çok güzel drenaj hortumları var, biz bahçemize kendimiz döşedik.

Çim ekilecek tabanın temiz olması gerekir, inşaat artıkları, moloz, taş olmamalı.Bütün bunlar temizlendikten sonra hafif kumlu-tınlı bir toprak ile organik maddelerle ıslah edilmiş toprak serilir. Toprakta çöküntü olmamasına dikkat edilir zemin iyice düzeltilir ve silindirlenir.
Hangi tür çim döşenecekse o karışımda çim tohumu hazırlanır. Yani basılmaya dayanıklı, kuraklığa veya kışa dayanıklılığı, gölge çimleri, alanı kaplama hızı göz önüne alınarak yapılır bu karışım. Tabii görsellik, renk görüntüsü de önemlidir.

Biz bahçemizdeki alanı çimlendirirken ki bu alan 1000 metre kare, genelde Lolium perenne + Festuca rubra + Pao pratensis yanında sanırım iki tür daha kullandık ama onları tam hatırlayamadım.
Biliyorum ki Pao tam güneş alanları ıslak yerler için, Festuca gölge alanlar için, devamlı basılan yerler için de Lolium tohumu yüzdeleri arttıtılarak hazırlanıyor. Tohumların iriliği ve ufaklılıkları da göz önünde tutulduğundan ufak tohumlu Pao ve Festuca yüzdesi genelde az yani %20-25 civarında olur.

Tohum ekim zamanı da önemlidir. Çok soğuklarda da çok sıcaklarda da ekim yapılmamalıdır. Tohum çatlayıp, toprağa tutunması için orta derecede ısı ve neme ihtiyaç vardır. Bu yüzden sonbahar sonu veya ilk baharın erken zamanı önerilir.

Tohumu metre kareye göre atmak gerekir. Şubat ortası veya mart başında, Eylül ekim aylarında metrekareye 60-70 gr tohum atılırken daha sonraki aylara kalındığında bu miktar 100 gr. kadar çıkar. Karıncalar hiç ummadığınız kadar tohum taşırlar, sıcak ve çok soğuklarda da tohumların bir kısmı patlama yapmazlar.

Evet tohumları da attık sıra geldi kapak toprağına elenmiş hazırlanmış geçirgen kapak toprağını da 1 cm kalınlığında tohum üzerine serdikten hemen sonra yağmurlama sistemi ile sulamaya ve toprağı nemli tutmaya özen göstermemiz gerekir. Bu sırada alana basılmamalı, tohumları yerlerinden oynatmamalıyız.

Önceleri kel kel görünse de kısa zamanda kardeşlenme ile bu kel alanlar kapanır.
Çim boyları 8-10 cm geldiğinde mümkünse küçük alanlarda ilk kesim el makası (uzun makas) ile yapılırsa çim kökleri oynamaz.
Bu mümkün değil alan büyükse, çim makinası ile alan üzerinde dans eder gibi değil de aynı yönde (ya hep boyuna, ya da hep enine doğru) çimin 1/3 ü biçilir. Yani çim boyu 9 cm ise ilk biçmede üç santimi kesilir 6 santimi bırakılır.

Çim her kesimden sonra sulansa çok iyi olur.

Bir iki gün sonra yine 1/3 ü kesilerek (bu sefer de geçen sefer biçtiğimiz şeklin tam tersi şeklinde -yani enine) çim boyu istenilen uzunluğa getirilmiş olur.
Bir enine bir sonrakinde boyuna biçerek (hasırlayarak) biçme yaptığımızda çimin daha çabuk kardeşlendiğini görürüz.

Çim için ideal boy, 2,5 - 3 cm dir. Çimler uzun bırakılırsa kök kısımları yeterli derece güneş alamayacağı için sararır.

Misinalı aparatlar ile çim biçmeyin. Çim makinesinin bıçakları da keskin olmalıdır. Çimi biçiyorum diye koparmamalı, hakikaten kesmelidir.

Bıçaklar keskin olmadığında kopan çim üstleri beyaz beyaz, püskül püskül çirkin bir görüntü sergiler. Oysa istenilen kadife gibi duru güzel, dinlendirici bir görsellik, basıldığında yumuşacık hissesebilmektir.

Çim hakkında aklıma gelenleri paylaştım. Bu bilgileri buradaki değerli hocalarımızdan öğrendim ayrıca Dr. D.G.Hessayon'un The Lawn Expert adlı kitabı da çok yardımcı oldu.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön