View Single Post
Eski 15-05-2018, 09:37   #795
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi basaralife Mesajı Göster
Merhabalar,

Bende 1-1,5 metrelik 10 yaşında bir ladin var. Bu dikenli yapraklılarda tepe budaması yapılmaz okudum. Tepe budaması yapılmadan ağacı nasıl küçültebilirim?

Bu tür ağaçlarda budama, şekillendirme nasıl yapılır merak etmekteyim.

Merhaba.
İbrelilerde de tepe budaması dediğiniz işlem yapılır elbette yalnız diğer türlerde mümkün olduğu gibi geride yaprak (ibre) bırakmadan keserseniz, birkaç türü dışındakiler o odunsu gövdeden yeni yaprak vermezler. Bu nedenle püf noktası geride daima sağlıklı yaprak kümeleri bırakarak kesim yapmaktır.

Ağacın toplam boyunu kısaltmak eğer yeterli yan dallar varsa çok kolay bir işlemdir. Ağacın boyunun ne olmasını istiyorsanız o boyun biraz altında kalan bir yan dal tellenerek yukarı doğru şekillendirilir ve o dalın üstünde kalan ana gövde kesilip alınır. Burada oluşacak yaranın ağacın ana seyir yönünün arkasında kalmasında fayda vardır. Eski yan dal artık yeni zirve görevini üstlenmiş olur.

Yan dallarda ise boyunu kısaltmak istediğiniz dalın gerisinde yapraklı bir bölüm belirleyip oradan sonrasını keserseniz o kestiğiniz yerde artık uçta kalan yaprak kümesi uzayıp yeni dalcıklar oluşturmaya başlayacaktır.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön