Konu: Lisianthus
View Single Post
Eski 05-05-2018, 20:15   #1471
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Lisianthus (Lalegül) dikim-bakım önerileri

LİSİANTHUS fideleri 4 aylık bir emek sonucunda sizlere ulaşmıştır. Fideden lisianthus çiçeğini yetiştirmek zor değildir . Sadece bazı ince noktalarına dikkat etmeniz gerekir

1.Lisianthusun dikileceği / yetişeceği yer ; Bol ışık almalıdır. Tam yaz güneşi altında boyu biraz kısa kalabilir, tam gölgede ise boy uzatır, çok hafif bir gölge yer lisianthus için uygundur.

2.Toprak; Toprağınızı kuru (tavlı) bir zamanda kabartıp, işlemiş olmalısınız. Süzek, geçirgen ve PH değeri 6-7 arasında olmalıdır. Toprağın ph değeri 6 nın altında olursa Ca (Kalsiyum) noksanlığı gösterebilir ve çiçek dalları gevrek-kırılgan olur. Bu durumda yapraktan veya topraktan kalsiyum (Gibs) takviyesi yapmak gerekir. İşte tam bu nedenle sadece TORF içinde iyi yetişmez, torf hem ph sı düşüktür hem de besin maddeleri bakımından fakirdir ve besleme yapmanız gerekir.

3. Besleme konusunda ; Yanında gönderilen 2 tip gübre size yardımcı olacaktır. Bunlardan

a) Beyaz olanı: MAP denilen, (Mono amonyum fosfat ) gübresi FOSFOR ağırlıklı bir gübredir, fideler dikiminden sonra verilir ve KÖK yapmasını köklenmeyi teşvik eder. Gönderilen 20-30 gr. Civarında olup bu miktarı 8-10 litre cıvarında suda eritip yeni dikilmiş fidelere 1 su bardağı kadar etrafına dökünüz. (En fazla 1-2 defa )
b) diğeri kırmızı renkli olan olan damlama gübresidir. (İçerik: %19 Azot-%6 Fosfor-%17 potasyum +%2 Mg ve mikro elementler) Onu da 8-10 litre suda eritip 10 günlük aralarla beyaz gübreden sonra bir çay bardağı kadar fidelere yetiştirme süresince verebilirsiniz.

4.Dikim: Fideleri yaprakları toprak içine gömülmeyecek şekilde yüzlek dikmelisiniz Dikim aralıkları 15-16 cm olması yeterlidir. 20 cm aralık da verebilirsiniz.

Dikimden sonra bolca bir cansuyu veriniz, fıs fısla değil! bol su veriniz ve toprak doysun. Sonra 1-2 gün bekleyin su çekilsin, gerekirse 2-3 gün sonra tekrar sulayınız. Ve bekleyiniz. Kökler toprağa girmeye başlar. Rutin aralıklarla sulamanızı yaz boyunca devam ediniz ama hergün hergün çok su vermeyiniz. Bırakın toprak kurusun ve kökler gelişsin.

5.Uç Almak( tepe kırmak): Tepe kırmak bir tercih meselesidir. Tepe kırmadan gelişen tek dal. kalın ve sağlam olur bunun üzerinde çiçek dalları oluşur. Tepe kırdığınız zaman (Bitki üzerinde 2-3 çift yaprak bırakıp üzerini koparmak) bırakılan yaprakların koltuklarından 2-3 dal çiçek gelir, ama çiçek açma 10-15 gün gecikir. Bu durumda daha bol çiçek olur.

6.Destek: Bitkinin dalları uzamaya başladıkça sağa sola yatabilir, bunu önlemek için yanlarına destek çubukları dikmek ve ona bağlamak gerekir özellikle iyi kök oluşturamamış, çok sulanmış bitkilerde toprağa yakın yerden çiçeklerin ağırlığını taşıyamayan dallar yana doğru yatar.

7.Çiçeklerin toplanması : Bu da tercih meselesidir. Çiçekler açıldıktan sonra, dalların toprağa yakın kırılması ve vazoya konması 10-15 gün vazoda kalması mümkündür. Saksıda ,kırılan yerden tekrar dal uzatıp ikinci el çiçek verimi alınabilir. İkinci kez çiçek alabilmeniz için en geç 1 ağustos da dalın kırılması gerekir. Diğer deyimle 1-10 ağustosa kadar kırılan (toplanan) dallarıdan ikinci el çiçek alınır. Daha geç kalırsanız. Dal uzar ama çiçek zamanı (Ekim ayı cıvarı) günler çok kısalır, ışıklanma süresi yetmez ve sıcaklık da azalır bitkinin gelişmesi zayıflarve çiçek açımı olmayabilir. Diğer deyimle Ekim ayında çiçek isteyenler 1 Ağustosa kadar çiçekli dalları bitkiden kırıp vazoya koymak gerekir.

Önemli Not: Aynı toprağa veya saksıya 2 sene üst üste lisianthus dikmeyiniz.. ikinci yıl da yerini veya saksının toprağını mutlaka değiştiriniz. Kök hastalıkları ertesi yıl dikilen fidelerin gelişmesini engelliyor.

Kamil Gürsan / Mayıs 2018

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön