View Single Post
Eski 30-04-2018, 10:01   #58
Turuz
Yeni Üye
 
Turuz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2018
Şehir: Yalova
Mesajlar: 5
Bu sinekler benim bitkilerimin etrafında da dolaşıyordu ama araştırma yaparken şu çözümlerle karşılaştım :

1- Kum ( Larvalar için )

Yetişkin sinekler larvalarını nemli kuma bırakır. Bu kumun üstüne biraz kuru toprak serperseniz sinekler için kafa karışıklığı yaratabilir.

2- Sirke ( Yetişkinler için )

Bu sinekler ve özellikle meyve sinekleri için bir cazibe oluşturur. Sirkeyi küçük bir kaba doldurun. İçine biraz bulaşık sabunu damlatabilirsiniz. Kutu kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra sineklerin girecekleri kadar delik bırakın.

Sinekler bu karışım içerisinde boğulacaktır. Fazla sinek dolduğunda karışımı yenileyebilirsiniz.

3- Patates Dilimleri ( Larvalar için )


Patatesi küçük dilimler halinde sorunun yaşandığı yere koyun. Dilimleri bıraktıktan sonra 4 saat bekleyin. ( Bu süre değişebiliyor sanırım ) Larvalar patatesler çevresinde toplanacaktır. Onları elle toplayabilirsiniz.

Ayrıca sayılarına göre durumun ciddiyeti hakkında bir karara varıp yeni bir yöntem belirleyebilirsiniz.

4- Yapışkan Kağıt ( Yetişkinler için )


Sarı yapışkan kağıtlar alarak sineklerin dikkatini buraya çekebilirsiniz. Sinekler sarı kağıda geldiğinde yapışacaklardır. Böylece onları toplayabilirsiniz. Kağıdınızı sorunun yaşandığı yere yakın bir konumda bekletmeniz gerekiyor.

5- Besin Sınıfı Diyatomlu Toprak ( Larvalar için )


Diyatomlu toprak, hem doğal hem de çevreye zehirli olmayan mineralize fosil tozudur.

Bu toprakla işlem yapılırken maske takılmalıdır. Tozların solunması iyi bir sonuç doğurmayabilir.

Diyatomlu toprak, içerisinden geçen herhangi bir böceği fiziksel olarak parçalayan mikroskobik silika parçaları içerir. Bu nedenle hidroponik ( toprak yerine bir sıvı içerisinde yetişen bitki ) bahçelerde çalışmayacaktır. Bu toprağı saksının üstüne veya daha iyisi toprak karışımının içine dökmeniz zarararlılarla mücadele de işe yarayacaktır.

6- Hidrojen Peroksit ( Larvalar için )

Oksijenli su olarakta bilinir. 4 pay su ile bir pay %3'lük hidrojen peroksiti karıştırın. Toprak kuruduğunda sulama yapacağınız zaman bununla sulayın. Toprakta fışkırma tarzı şeyler olabilir. Bunun siteye göre olağan olduğu söyleniyor.

Birkaç dakika içinde bu tepki duracaktır. Bunu duruma göre tekrarlayabilirsiniz.

7- Papatya Çayı ( Sönümleyen bitki için )

Soğuyan papatya çayı böceklerden dolayı sönen bitkiler için iyi gelebilmektedir. Bir bardaklık hazırladıktan sonra sulama kutunuza boşaltın ama öncelikle soğuması gerekiyor.

8- Tarçın ( Larvalar ve sönümlemeler için )

Tarçın tozu sönümleyen bitkiler için iyi gelebilir. Larvaların beslendiği mantarlara karşı öldürücüdür. Fakat Seylan tarçını veya gerçek bir tarçın kullanmalısınız. ( Kaliteli bir tarçın kesin sonuç verebilir. )

Bu tarçın tozunu toprağın üstüne tabaka oluşturacak şekilde serpin. Gerekirse birkaç haftada bir tekrarlayın. Bu solucanları öldürebilir bu yüzden deney tarzı işlemlerde kullanmayın.

9- BT – Bacillus thuringiensis ( Larvalar için )


Bacillus thuringiensis (Bt), birçok türde solucan, tırtıl, larva ve böceği öldüren, doğal olarak ortaya çıkan bir bakteridir. Gnatrol, Knock Out Gnats gibi isimlerle satılır. Yalnızca İsraelensis ve H-14 olarak adlandırılan çeşidi işe yarar.

10 - Faydalı Nematodlar ( Larvalar için )

Steinernema feltiae adlı nematod larvalar için öldürücür. Toprağa bırakıldıklarında onlar için öldürücü bir bakteri salgılar.

11- Neem Yağı

Neem yağı bu sinekler için öldürücü etki yaratabilmektedir. Hasattan birkaç gün öncesine kadar kullanılabilir.

12- Öneriler

Toprağı yoğun sulamamanız bu gelişimi yavaşlatacaktır. Ayrıca turba veya kompost topraklar larva gelişimine daha yatkındır. Bunun yerine perlit toprak kullanılabilir. Toprak üzerinde çürük bitki veya benzeri kalıntılar bulunmamalıdır.

Turuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön