View Single Post
Eski 26-04-2018, 20:20   #283
ridianod
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-04-2018
Şehir: Usa
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güzin Çakar Mesajı Göster
Devamlı toprak,torf gibi harç malzemeleri almak zorunda kaldığımdan eskileri kullanmamak gibi bir lüksüm olamıyor ve eski saksı harçlarını kullandığımda bir olumsuzlukla karşılaşmıyorum. Eski harçları tekrar kullanırken bir müddet güneşe sererek havalandırıyor ve besin maddeleri eksilmiş olacağından 1/3 veya 1/4 oranında yanmış koyun gübresi karıştırıyorum. Eski saksı harçlarını kullanmayın denmesinin nedenini anlayamıyorum.

Yeni saksı harcı hazırlarken;
1 ölçü torf (harcın nemi tutmasını istiyorsam 2 ölçü)
1 ölçü bahçe toprağı
1 ölçü perlit veya diatomit veya dişli kum veya benzeri (en basit malzeme kedi kumu)
1 ölçü yanmış koyun gübresi
kullanıyorum.

Bu karışımı hazırlamak için bile en az 4 çeşit malzeme gerekiyor. Bunun dışındaki malzemeleri toparlamaya çalışmak benim için bitki yetiştirme keyfini, eziyete dönüştürüyor. Söylenen bazı malzemelerin bir çoğunun birbirinin alternatifi olduğunu, yalnız ticari olarak tavsiye edildiğini düşünüyorum. Yıllar önce kestane veya funda toprağı arar, içine yanmış koyun gübresi koyarak kullanırdık ve yeterli olurdu. Artık gerçek kestane veya funda toprağı da bulunmadığından, o zamanlar aldığım verimi şimdilerde toprak+gübre karışımı ile alamıyorum.

Saksı harcı olabilecek hiç bir şeyi ziyan etmek istemediğimden mutfak atıkları, kuru yaprak ve ince dalları da ya enzim yapıyor ya da (herhangi bir ölçüsü yok, ne kadar varsa)kullanılmayı bekleyen bahçe toprağı içine koyuyorum.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Her yıl İstanbul'daki oldukça derin (30-35 cm) saksılarımdaki toprakları balkona dökerim..çamurlaşmış tezek gibi olan parçaları kabaca ayaklarımla ezerim..3-4 gün havalanır güneşli günlerde..

Saksı harcım, aşırı killi olmayan iyi toprak + 1/10 yanmış hayvan gübresi + 2/10 torf + leonardit ( 150 kilo kadar toprağa 3 kilo kadar) + ot çürüntüsü + yeşil ot kırpıntıları + çok az çakıldan oluşur..

Her saksı harcını döküp havalandırdığımda 1 büyük paket torf ve 1 kilo kadar granül leonardit ilave ederim..
Ayrıca ektiğim soğanlı bitkilerin köklenme bolgelerine bulabilirsem 15-20 gram kadar 5+25+0 veya 15+15+15 gübrelerden ilave ederim ve dipteki toprakla iyice karıştırırım...

Geçen yıl çok az kemik unu da ilave etmiştim..

Toprak 3 gün kadar havalandıktan sonra toprak yığınını ellerimle iyice ufalaya ufalaya inceltirim ve diplerindeki deliklere birkaç taş veya kiremit parçası koyarak saksılarımı tekrar doldururum..

Saksılarımı ağzına kadar doldururum..çünkü ilk sulamada bile toprak çökmeye başlar..
bugün de bu işi hallettik..
Kısmetse, 10 gün kadar sonra 16-17 çeşit nergis ekilecek bu saksılara..
Harikasınız ya. Çok teşekkür ederim. Aklımı kaybedecektim yemin ediyorum. Zibilyon tane taş ve kelime ismi ile ortalığı karıştırıyorlar sadece. Ufak ufak çiçek yetiştirme hevesi kabardı içimde onu da söndüreceklerdi az kalsın. Bu yorumları gördüm rahatladım gerçekten. Her sene toprak+gübre ve perlitli karşımıma gübre ekleyerek belki başka taş ekleyerek devam edeceğim. 15 15 15 dediğiniz element karışımını da buldum internette. Teşekkür ederim. Artık toprak karışımını öğrendiğime göre bitki seçmek kalıyor geriye. Şimdilik Ballıca tohumları ile ilk adımımı attım hayırlısı olsun inşallah Amacım ağaç yetiştirip doğaya ekmek aslında da alışmak için böyle bir adım attım. Tekrar yorum atan herkese teşekkür ederim.

ridianod Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön