View Single Post
Eski 20-04-2018, 21:24   #101
nk_tarim
Ağaç Dostu
 
nk_tarim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-06-2016
Şehir: Rusya Federasyonu - Vatsap +79182212774
Mesajlar: 219
Kök Boğulması, Kloroz, Fe Demir - Alımının Engellenmesi Eksikliği

Merhaba,

Son dönemde mevut olan genç yapraklardaki kloroz problemi ile ilgili olarak;

- En son 14/04/18 tarihli mesajımda iki gün önce FeEDTA eklemesi (12/04/18 için) ile 2,9 ppm Fe içeriği sağlamıştım
- Daha sonra 15/04/18 de Fe içeriğini 4 ppm'e çıkardım
- 17/04/18 tarihinde durum damar aralarında hafiften yeşil renk artmaya başlamıştı. Ancak... Aynı gün forum arkadaşımız Mehmet Can bey'e (İzmir Bergama) durumla ilgili fikir sormak için konuyu anlattım ve ilk ifadesi;

"Demir eksikliğine çok benziyor, bu durum ben de drenajın olmadığı, besin çözeltisinin göllenme yaptığı bölgelerde oluyordu" dedi.

Kendisiyle daha önceki görüşmelerimizde perlit paketlerinin drenajı için tükenmez kalem gövdesi ile delikler açmamı tavsiye etmişti. Bu görüşmeye kadar zaten bir grup paketi maket bıçağı ucuyla 1-2 mm lik çizikler şeklinde drenajlar açmıştım ve Mehmet beyin tavsiye ettiği şekilde geniş çaplı delikleri zaman içinde açarım diyerek unutmuştum. Ve kloroz problemine dair drenaj durumunu söyleyince paketleri kontrol ettim ve gördüm ki bizim kökler bir çok delikten zaten dışarı çıkmış ve benim maket bıçağı ucuyla çizittirdiğim drenajlar yeterli değil. İnşaat demiri ucuyla paketleri deldikçe paket başı 1-2 lt sıvı çıkışı oldu. Bu drenaj güncellemesinden sonra bitkilerde düzelme belirginleşti. Neredeyse beyaza dönmüş kimi yapraklar damarlardan itibaren yeşil renge dönmeye, sarı ve açık yeşil olmuş yapraklar normal rengine gelmeye başladılar. Ayrıca bu süreç boyunca belirgin olan büyümedeki yavaşlama da üç gün içinde yeni yaprak oluşumları ve mevcut yaprakların büyümesi şeklinde dikkate değer ölçüde arttı. Bu düzelme demir içeriğini arttırmamdan mı yoksa drenajı düzeltmemden mi kaynaklandı? Drenajın büyük bir problem sebebi olduğu açık, yani drenaj çözülmesi gereken birincil problemdi. İkincil olarak demir içeriği sayılabilir. Katı ortam topraksız tarım sistemlerinin en önemli unsurlarından olan drenaja dikkat etmedik ve sonuç bizi 15-20 gün duraksattı. Aşağıya değişimin belirgin olduğu fidelere ait üç gün arayla çekilmiş fotoları ekliyorum.

Name:  1.jpg
Views: 1774
Size:  48.3 KB

Name:  2.jpg
Views: 1764
Size:  36.6 KB

nk_tarim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön