View Single Post
Eski 19-04-2018, 18:12   #127
tarku
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erenaydin Mesajı Göster
Merhaba, baklazınlı ile mücadelede bir çok yöntem var bunların bir kısmı pratik mehmet amca mantığı iken kimisi modern meyveciliğin getirdiği mücadele yöntemleridir.
Klasik yöntemlerden en bilineni mavi veya beyaz leğen olsada, daha eskilerde arazinin belirli yerlerine at gübresi yığını yaparak böceklerin burada kışlaması sağlanıyor. daha sonra bu gübre yığınları yakılarak toplu larva ölümleri gerçekleştiriliyordu. Bana sorarsanız bu sorunun en başta azaltılma yöntemleri içinde en iyisi. Ancak bunlar Mehmet amcanın bahçesinde bulunan 50 tane meyve ağacı için efektif. Ben şuan kimyasal mücadeleyi Özbekistan'da en küçüğü 35 hektar en büyüğü 1000 hektar olan modern Telli terbiyeli meyve bahçelerinde yapıyorum. Aynı bahçelere binlerce kovan arı geliyor. Sizce Mavrik kimyasalı arılara zararlı olsa, bu denli büyük ve pahalı yatırımların tozlama olayını riske atarak arıları neden zehirleyelim ? Akla mantığa sığıyor mu ? Biz uygulamayı aynen şu şekilde yaparız. Pembe gonca başlangıcında Araziye Calypso atar ve başta yeni açan sürgünleri bitlerden koruruz. Bunun yanında iç kurdu, afidler gibi pek çok zararlı bu kimyasal ile baskılanır. Daha sonra full çiçek döneminde arıları araziye konumlandırırız. Full çiçek döneminde arılar gece uykusunda iken araziye Mavrik ile birlikte 1 adet fungusit uygularız, yumuşa çekirdeklilerde Botryrtis için Bellis, Sert çekirdeklilerde çiçek monilyası için Bayer firmasından folicur veya falcon uygularız. Bu uygulamaları arılar gece uykusundayken yaparız. Bu zamana kadar 1 tane arıcı bile arımız öldü demedi ve yaptığı yeni oğullar için bize teşekkür ederek ayrıldı.
Mavrik arılara zehirli ise, gece atmanızın mantığı nedir? Gece bakla zınnı olmadığına göre ilacın ertesi gün tesir etmesini beklediğinizi varsayıyorum. Arılar da gündüz geleceğine göre zehirli bir ilaç ertesi gün de öldürmez mi?

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön