View Single Post
Eski 13-04-2018, 14:20   #3
cleryaa
Ağaç Dostu
 
cleryaa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-04-2018
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 172
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selenn Mesajı Göster
Sukulentlerde gözlemlediğim kadarıyla saksı değişim ihtiyacı kaktüslere göre daha fazla oluyor. Düzenli saksı değişimi hem toprağın yenilenmesiyle toprak içindeki besinlerin bitkiye ulaşmasını ve bitkinin sağlıklı gelişmesini sağlıyor, hem de bizlere bitki kökünü gözlemleme imkanı veriyor.

Bazen bitkinin genel görünümünde bir bozulma görüyoruz. Herhangi bir hastalık ve zararlı olmasa da bitki formu bozuluyor, yapraklar sararıyor, yapraklarını dökebiliyor.

Bunu yakın zamanda Scilla violacea'mda yaşadım. Yaklaşık bir aydır yaprakları cansızlaştı, sararıp dökülmeye başladı. Sulama ve besin de yeterli gelmeyince saksısından çıkarmak istedim ama saksıyı elime alınca sıkıntısı belli oldu. Saksı kenarları dışa doğru esnemiş ve sıkı bir haldeydi. Saksıdan bitkiyi çıkartmakta zorlandım çünkü tamamen kökler saksıyı kaplamış. Bu durumda saksıyı bitki köküne kesmek zarar vermeden kesmek gerekiyor.

Köklerin durumu:

Eklenti 355440

Eklenti 355441

Kökler tamamen saksıyı sarmış ve saksısız da bitki saksıdaymış gibi devrilmeden kendi kökleri üzerinde durabiliyor.

Bu aşamadan sonra yaptığım torfsuz çiçek toprağı, taş ve kum parçalarına ilaveten su tutucu özelliği olan vermiculit karışımına bir büyük boy saksı ile bitkiyi diktim. Köklerin zarar görmüş olabileceğini düşünerek bir hafta kadar sulamadım. Sulamadan sonra yapraklar canlanmaya başladı.

Son durumu:

Eklenti 355442
Merhaba.. Sukulent toprağında torfsuz çiçek toprağı,taş,kum ve vermiculit mi olmalı? Ölçüleri ne kadar olmalı? Cevaplarsanız sevinirim

cleryaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön