Konu: Domates
View Single Post
Eski 12-04-2018, 03:05   #971
Portakal Rengi
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Meltemoznr Mesajı Göster
Cok kararsız kaldım. Bayagı arastırdım genellikle ilk yapraklarını cıkarsıktan sonra seyreltin demisler. Bende ona göre yaptım ama galiba erken oldu. Umarım zarar gelmez
Acemilikte sizden bir adım öndeyim sanırım. Erken davranmışsınız. Gördüğümüz büyük yapraklar kotiledon. Onların arasından ürettiğiniz bitki yaprakları çıkıyor. (Bazılarında çıkmış.) O yapraklar büyüdüğü zaman şaşırtma öneriliyor. Boylarına bakılırsa nem ayarı iyi olmuş. (Uzamadan yapraklanmışlar) Benimkiler daha uzun olmuştu. Tek tek ektiğiniz için, kendi yaprakları çıkıp, büyük hale gelinceye kadar şaşırtmadan bekleyebilirdiniz. (Forumda Zeki Yağlı Bey'in anlatımı var.)
Büyük olasılık yaşayacaklar. Yaptığım hataları paylaşayım. Viyollerin her gözüne iki üç tohum ektim. Şaşırtırken, torf kökleri sardığı için, birbirlerinden kolay ayrılmadılar. Kökler toprağın sınırlarına dayanıp, birbirlerine karışıyor. Dolayısıyla, ayırırken kök kaybı oluyor. Benimkiler, bu hatama karşın büyüyorlar. Sizin ektikleriniz tek kök. Paniğe kapılmayın.
Benim gibi sizde farkedeceksiniz. Viyol hiç pratik değil. (Bir daha kullanmam) Herhangi bir sorun olduğunda her şey riske giriyor. Taşımaya kalkarsanız yamuluyor. Toprak değişiminde zorluyor. Forumda plastik bardak önerdiler. Denedim. Çok iyi. Plastik bardağı dıştan kesiyorsunuz, herşey elinizde.
Fideleriniz toprağa dikilecek boya gelinceye kadar viyoldeki toprak yetersiz kalabilir, kökler yeterince gelişmeyebilir. (Domates yetiştiriciliği bölümü var, forumda) Domates, derin kök oluşturabiliyor.
Büyüdükçe dışarı içeri almanız gerekecek. Viyol yine sorun oluyor. Çünkü bitki sağa sola yatıyor. Öyle kalıyor. Viyolun altına mdf gibi ahşap taşıyıcı işe yarayabilir.
Araştırmaya denemeye devam. Zeki Bey'i okuyarak başladım. Geçen yıl çok başarılı değildim ama işe yaradı. Bu yıl, ilk fidelerimi toprakla buluşturmama az kaldı. İkinci gurup için hazırlanıyorum. Bu forumdan çok şey öğreniyorum ve işe yarıyor.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön