View Single Post
Eski 10-04-2018, 19:11   #290
tarku
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sn.Tarku 0-30'daki organik maddeniz 1,12 imiş. Sn.Poizer, sizinki de 1,2 imiş.

%1'in altındaki organik maddeye sahip araziler çöl olarak nitelendiriliyor.

Sn.Poizer, sizin arazi boş mu bilmiyorum.

Boş arazide veya ağaç dikli arazide ağaç aralarına sonbaharda biyokütle bırakan yulaf, arpa, buğday gibi (iklim uygunsa yulaf) tahıl ekip, sararmaya yüz tutmuşken biçip bırakmak, bunu her sene yapmak adım adım organik maddeyi arttırır. Budama artıklarının tamamını öğüterek ya da parçalayarak toprakta bırakmak, ilk bir kaç yıl mümkünse çapa vb. ile toprak altına almak da organik maddeyi arttır. Yazın da toprağı çıplak bırakmamak, iklime ve bölgeye uygun yazlık örtü bitkisi ekmek gerekir.

Organik madde, çeşitli dekompozisyon seviyelerine sahip ölü organizmalardan oluşur. Büyük arazilerde bunu dışarıdan taşıyarak oluşturmak çok zor ve sürdürülebilir de değil. Arazinin kendisinin ürettiği organizmaları (her türlü bitki) toprağa vermekten başka çare yok. Ektiğiniz veya ekmediğiniz her türlü otsu bitki, budadığınız dallar vs. havadan aldığı karbonu bünyesinde toplar. Bizlerin yapması gereken de karbonun tekrar havaya uçmasına fırsat vermeden toprağa indirmektir. Seneler sürebilir. Herkes kendine en uygun yöntemi belirleyip, ısrarla ve ihmal etmeden uygulamalıdır.

Bunları yaparken de organik madde kaybını hızlandıran pratiklerden olabildiğince kaçınmak gerekir.
Bu söylediğinizi anlamadım. Organik madde kaybını hızlandırmak nasıl oluyor? sıra üzerlerine bir şey ekip biçmek yerine, saman yayıp karıştırsak aynı işlevi görür mü? Toprak yapısı ve meyil yüzünden sıra aralarını sürmek istemiyorum. Bu yüzden ağaçların olduğu bölgeye saman taşıyorum.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön