View Single Post
Eski 09-04-2018, 15:15   #57
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Evet, burdaki mesajlarda gübre-besin arasında gidip gelmişim ama aslında başlığı açtığım haliyle "karides besini" ifadesini kullanmamın nedeni, gübre sınıfına girmemesi. Bu ürün aslında bir toprak düzenleyici.

Karides besini, içeriğindeki kitin nedeniyle, yararlı mikroorganizmaların bitki kökü etrafında (besini kök bölgesine verdiğim için) çoğalmalarını sağladığı için bizim burdaki toprağımızda bulunan nematodları baskılamakta kullandığım, benim için çok önemli bir ürün.

Özellikle domateslerde, fide şaşırtmadan çiçeklenme evresine kadar 2-3 ay süre geçiyor. Bu sürede bitkinin alıp yararlanabileceği miktarda Ca ve Mg da bitkiye elverişli hale geliyor. Bütün içeriğin bu kadar sürede bozunması mümkün değil tabii ama un gibi toz halindeki hali bu bakımdan en ideal olanı.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann Mesajı Göster
Karides gübresinin bu şekilde bir etki sağlayabileceğini düşünmüyorum daha doğrusu sizin kullandığınız şekliyle.
Karides kabuklarının asıl değeri kalsiyum içermesi değil bir kitin türevi olan kitosin içermesidir,bitki köklerine toz haline getirip vermek kabukların deminerilize olması için yeterli değildir veya bu çok uzun süre alır
Kitin bir hayvansal proteindir bu yüzden deproteinize olması gerekmektedir.
kabuklar toz haline getirilip hcl ile muamele edildikten sonra naoh ile muamele edilmelidir veya daha çeşitli elde etme yöntemleri vardır.Ancak bitkide esas etkili kısım kitosindir daha doğrusu karides kabuklarının esas kullanılma sebebi bu maddenin kullanılmak istenmesidir.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön